בעל בגן הילדים

יוכבד וקשת
יוכבד בעברה
סיפור חייה של יוכבד אברמוביץ'

סבתא יוכבד עולה לארץ

ההורים של סבתא יוכבד, הינדה ויוסף אברמוביץ, נולדו בוילנה שבמדינת ליטא. יוסף היה קונדיטור והינדה הייתה זבנית בחנות. בשנת 1932 נולד בנם הבכור אהרון ובשנת 1938 נולדה ביתם חנה.

בשנת 1941 פלשו הגרמנים לוילנה וריכזו את היהודים בגטו. שם משפחת אברמוביץ גרה בדירה אחת עם עוד כמה משפחות ונאלצו להסתפק במעט מאוד מזון.

יוסף, שהיה בהיר שער ובעל עיניים כחולות, היה דומה לגרמני ארי, הצליח לחמוק מהגטו מדי פעם ולהשיג תוספת מזון עבור המשפחה.

בהמשך, הוצאו ההורים מהגטו למחנות עבודה נפרדים (מחנה שטוטהוף). בסוף המלחמה הם נותרו בחיים ושבו בשנת 1945 לוילנה עירם, בנפרד. במקרה הם שוב נפגשו והסתבר להם שכל יתר המשפחה נספתה בשואה – כולל שני ילדיהם.

בדרכם לארץ ישראל עברו בפולין ושהו בעיר לודז' במשך 5 שנים, שם נולדתי.

בשנת 1950 עליתי לארץ עם ההורים. כאשר הגיענו לנמל חיפה, הועברנו למחנה בשם "שער העלייה".

אחרי תקופת שהות במחנה "שער העלייה", משפחה רחוקה של אימי מצאו שהורי ניצלו מהשואה. הם דרשו מהסוכנות היהודית לשחרר אותנו והבטיחו שידאגו למשפחה הניצולה.

כך הגיעה משפחתי לכפר קדימה בו גדלתי מגיל גן הילדים ועד סוף הסמינר. בכפר קדימה היה להורי קיוסק בבית הקולנוע המקומי. בהיותי בת יחידה הרגשתי צורך עז לעזור להורים בקיוסק וכן להיות ילדה טובה וממושמעת.

כאשר רציתי לעזור להורים הייתי אז ילדה קטנה בת ארבע. הדלפק של הקיוסק היה גבוה עבורי ולכן לקחתי ארגז תפוזים ועמדתי עליו בכדי להגיע לדלפק הגבוה. עזרתי למכור בדלפק כאילו כבר הייתי מנוסה בו שנים רבות.

בגן הילדים הכרתי ילד מותיקי הכפר, יליד הארץ, בשם מאיר קנטור:

למדתי איתו את כל בית הספר היסודי.

בכיתה ז' הצענו להיות חברים ובגיל 19 התחתנו. לי ולמאיר נולדו 4 ילדים שהביאו לנו 11 נכדים, בינם גם קשת זילברקלנג היקרה.

מה תרמה התוכנית ליוכבד?
"התוכנית איפשרה לי לשפר את הקשר עם הנכדה ולחוות חוויות משותפות"