בית המסחר נותר מאחור, בטורקיה

אני וסבתא
משפחתה של סבתא

ארץ המוצא של סבתא היא טורקיה
מוצאה של מרבית יהדות טורקיה מספרד, היהודים הגיעו לספרד עם הצבא הרומי לאחר חורבן בית שני, זאת הייתה הקהילה היהודית הגדולה בעולם. לאחר כיבוש ספרד על ידי הנוצרים החלו רדיפות אחר היהודים שהסתיימו בגירושם מספרד. הסולטן הטורקי איפשר ליהודים להתגורר בטורקיה. היהודים התיישבו בערים הגדולות בטורקיה וקיימו אורח חיים על פי הדת והמורשת היהודית, דיברו ספרדית-יהודית (לדינו), זכו שם לחירות דתית, כלכלית ותרבותית.

בזמן מלחמת העולם השנייה טורקיה כרתה ברית עם גרמניה לנייטרליות וכך ניצלו יהודי טורקיה מהשואה אך הוטלו עליהם מסים כבדים. מי שלא יכלו לשלם הוכנסו למחנות עבודה. עם הקמת מדינת ישראל עלו מרבית יהודי טורקיה ארצה מתוך מניעים ציוניים.

סבתא יהודית נולדה בשנת 1949 בעמק טרקיה בעיר אדירנה שבטורקיה. הוריה הם שרה ז"ל לבית קונפי ונפתלי ז"ל לבית קלבין-בכר.
לסבא רבא נפתלי היו עוד חמישה אחים מלבדו, כולם עלו לארץ והורי סבתי נשארו אתו בטורקיה היות שהיה להם בית מסחר. הם רצו למכור קודם את בית המסחר ואז לעלות ארצה. בינתיים השלטונות החלו לבקר אצלם בבית ולהציק להם בשאלות היכן נמצא האח הצעיר של סבא רבא נפתלי, האח העדיף לא להתגייס לצבא הטורקי ועלה לארץ בצורה בלתי ליגאלית בבטן אנייה. בארץ התגייס מיד (בשנת 1948) לצה"ל והשתתף בכיבוש "אום-רשרש" שהיא אילת כיום.

המשפחה נתקלה בקשיים למכור את העסק ולא קיבלו אישור עלייה לארץ, בינתיים סבתא יהודית נולדה ולאחר מכן נפטר אבא של סבא רבא נפתלי. המשפחה חיכתה שנה ואז עלו לארץ כתיירים, כשהם משאירים מאחור את בית המסחר ואת ביתם. העלייה לארץ הייתה באנייה. באנייה היו שליחים מהארץ שליוו את העולים ואיך שהם יצאו מגבולות המים הטריטוריאליים הם הניפו את דגל ישראל. הם שטו לארץ במשך שבועיים והגיעו ביום שישי, כשהפעילים הישראלים הסתכלו במפה הם הבחינו שהספינה שטה לכיוון עזה. הם צעקו לרב החובל לסובב את האנייה מיד והאנייה חזרה לחיפה אבל היות ונכנסה כבר השבת לא נתנו להם לרדת מהספינה וכל המשפחה חיכתה בחיפה. סבתא הופנתה יחד עם הוריה לקיבוץ בעמק בית שאן, אבל דוד שכבר גר בארץ לא הסכים ולקח אותם אל ביתו.
סבא רבא נפתלי קנה מגרש של דונם ליד הפרדסים בשעריים רחובות, בערבים בעזרת הדוד והסבא רבא של סבתא (מצד אמא שלה) בנו את ביתם הראשון בארץ. הרחוב שנבנה בו הבית נקרא בזמנו "המשך מנוחה ונחלה" היום נקרא רחוב "מדר". ברחוב היו מספר בתים בודדים, השאר היו פרדסים ובתי אריזה. לסבתא נולדו עוד שלוש אחיות: יונה, נעמי ורותי. סבתא הלכה לגן ברחוב מנשה כפרא ולמדה בבית ספר סמילנסקי. כשסבתא הייתה בת 12 הם עברו דירה לשכונת חבצלת ברחובות, שם למדה כיתות ז, ח ולאחר מכן בתיכון ברחובות שנקרא אז "תמר" (תיכון מאוחד רחובות) היום התיכון נקרא "דה-שליט".
היא התגייסה לצבא לחיל האוויר, בתור שרטטת בקריה בתל אביב. לאחר חצי שנה ביקשה העברה לבסיס חצרים, שם שירתה כפקידה טכנית. בבסיס פגשה את סבא שלי, אהרון, ולאחר שנתיים וחצי הם התחתנו, בשנת 1970. סבתא המשיכה לשרת בצבא קבע עוד ארבע וחצי שנים בדרגת רב סמלת.

בשנת 1971 נולדה להם בתם הבכורה, חנית, ובשנת 1974 נולדה בתם השנייה, יעל, שהיא אמי. לדודתי חנית שלוש בנות: מאיה, שירה ונועה, לאמי נולדו ארבעה ילדים, שני זוגות תאומים אני הבכורה נטע ואחי התאום יואב, ותאומים הקטנים איה ואיתי, וכולנו לומדים בבית ספר פינס גדרה.

תשע"ה 2015

גירוש ספרד
גירוש יהודים תושבי ספרד ומדינות שכנות. גירוש שהוביל יהודים חהמיר את חייהם במסווה על מנת לשמור על עצמם.

לדינו
שפה של היהודים שחיו בספרד