בית ההורים במרוקו

פעילות כתתית קשר רב דורי
סבא יעקב מספר על בית הוריו בקזבלנקה שבמרוקו.

בס"ד.

יעקב אלקיים, נולד במרוקו בעיר קזבלנקה בשנת 1951.

רקע – הקהילה היהודית בקזבלנקה

הקהילה היהודית בקזבלנקה, אשר בשנות הארבעים של המאה העשרים הפכה לגדולה ביותר מבין קהילות יהודי מרוקו והמגרב, השפיעה רבות על פיתוח המסחר בעיר. עד לשנת 1956 היו בה כ-100,000 יהודים שחלקם הגדול התגורר במלאח, הרובע היהודי העתיק. בקהילה היו שינויים תכופים כיאה לכרך הגדול הרצוף שינויי שיפור והתרחבות. בגלל תפקידה כבירה כלכלית ומסחרית, לאחר התבססות השלטון הצרפתי, הפכה העיר יעד להגירה מכל חבלי הארץ.

השנה משתתף יעקב בתכנית הקשר הרב דורי ומספר  את סיפוריו לתלמידים: זיו מברוכה, עידו בן ציון, עילי קליין:

"שמי יעקב, נקראתי על שם סבי מצד אבא. נולדתי בקזבלנקה עיר גדולה, גדלתי בסביבה יפה ליד הים שקוראים לה ביתה. גדלתי בבית שבו ארבעה חדרים היינו תשעה נפשות.

השכונה הייתה מעורבת עם ערבים וחיינו אתם בשלום ובשכנות טובה. בית הכנסת היה מרוחק והיינו הולכים רק בחגים. הבית שלי נראה אירופאי בניגוד למוצא המרוקאי, לבשנו בגדים מודרניים, יום יום היינו אוכלים בבית שלוש ארוחות מלאות, השבתות כמו בישראל.

אבא מאיר עסק בהנהלת חשבונות בחברת בנייה גדולה, אמא מרסל (סעדה), הייתה עקרת בית. היהודים היו נפגשים בשוק, בבתי קפה ובמסיבות.

הקשר בין ההורים לילדים היה יחס חם מאוד, ההורים דאגו לנו מכל הבחינות, היינו משוחחים עם ההורים עד גבול מסוים שאותו קבעו ההורים. נהגנו לעשות הכל יחד כמשפחה.

הקשר הרב דורי של התלמידים: זיו מברוכה, עידו בן ציון, עילי קליין יחד עם יעקב.

פעילות משותפת בחדר המחשבים בבית הספר

הקהילה היהודית בקזבלנקה
הקהילה היהודית בקזבלנקה, אשר בשנות הארבעים של המאה העשרים הפכה לגדולה ביותר מבין קהילות יהודי מרוקו והמגרב, השפיעה רבות על פיתוח המסחר בעיר. עד לשנת 1956 היו בה כ-100,000 יהודים שחלקם הגדול התגורר במלאח, הרובע היהודי העתיק. בקהילה היו שינויים תכופים כיאה לכרך הגדול הרצוף שינויי שיפור והתרחבות. בגלל תפקידה כבירה כלכלית ומסחרית, לאחר התבססות השלטון הצרפתי, הפכה העיר יעד להגירה מכל חבלי הארץ.

ביתה
בית במרוקו.