ארוחת ערב

סבתא נעמי והנכד עומר בעת מפגש אמירים
מרים ומשה לווין-ההורים של סבתא נעמי ביום חתונתם 1943
ההתחלה

יום שישי בבית משפחת שקלר בבוסטון שבארצות הברית. מסובים אל השולחן; האב לואי, האם אנני והבת הצעירה מרים. בנוסף, מצטרפת לארוחה הבת הבכורה ג'נט שחזרה ממפגש תנועת הנוער 'הבונים', והביאה עמה אורח את השליח מטעם ההסתדרות הציונית משה לוין מקיבוץ אפיקים  שבעמק הירדן (1942). באותו ערב החלה לפרוח האהבה בין מרים ומשה. בשנת 1943 הם נישאו בבוסטון ומיד לאחר החתונה התגייס משה על פי הוראת ההיסתדרות הציונית לצבא ארצות הברית שנלחם בגרמנים. משה נלחם כחיל בחיל רגלים באירופה, דרום צרפת אוסטריה ובצפון אפריקה. בדרום צרפת  נפצע ועם החלמתו הועבר לשרת באיטליה בחיל המודיעין עקב שליטתו בשפה הרוסית וביידיש. בשנת 1945 חזר לארצות הברית ופגש לראשונה בבתו רותי בת השנתיים. בשנת 1946 עלתה המשפחה הצעירה ארצה ושבה לקיבוץ "אפיקים".

קיבוץ "אפיקים" בשנות ה40

כעבור 4 שנים עברו לירושלים שם נולדה בתם השנייה נעמי ומשה החל את לימודי ההיסטוריה ותנ"ך באוניברסיטה העברית. המפגש בארוחת הערב בין משה החלוץ, הקיבוצניק, המורה, החייל שהגיע עם חלק ממשפחתו הציונית כנער צעיר מרוסיה לישראל, שאהבת השפה העברית הייתה נר לרגלי אבי המשפחה לבין מרים בת הזקונים של משפחת שקלר שנולדה בבוסטון לאחר שהוריה הגיעו לארצות הברית מליטא, היווה את הבסיס להקמת ביתם החם, הפתוח, המעניין, התוסס ומלא ההומור, אליו הגיעו אנשים מכל קצוות העולם. כל זאת על רקע עבודתם של משה ומרים, היא כמנהלת יחסי הציבור בבית חולים "אלין" והוא בעבודתו כמורה וכמנהל המכון למדריכי חוץ לארץ ובהמשך כמנהל מחלקת הנוער והחלוץ בסוכנות היהודית הן בארץ והן בארצות הברית (היה אף שותף בפעילות חשאית בהעלאת יהודים ממדינות שונות לארץ).

עם צאתם לגמלאות, המשיך משה באהבתו הגדולה-הוראת השפה העברית ולימד בהתנדבות עולים חדשים מרוסיה. מרים המשיכה גם כן, בגיוס תרומות והקימה ביחד עם נשים נוספות את המעון לנשים מוכות הראשון בירושלים. המפגש המקרי בארוחת הערב הוליד אהבה גדולה ביניהם, אהבה גדולה לילדים ולנכדים ואהבה גדולה לארץ על אף שמשה אמר שהאוכל היה מזעזע….

עומר – נהניתי מאוד מהעבודה ולמדתי על המשפחה.

נעמי – שמחתי לחוות עם עומר את המפגשים.