אניות המעפילים בנהריה "חנה סנש" ו"אומות המאוחדות"

סבא רני עם שחר - קשר רב דורי

בחוף הים בנהריה עם אחי הצעיר יאיר

בחוף הים בנהריה עם אמא חוה ואחי הצעיר יאיר

סיפורן של אניות מעפילים – בשנות המצור הבריטי על העלייה לארץ הגיעו שתי אניות מעפילים לנהריה.

אניית המעפילים חנה סנש

אני זוכר טוב מילדותי את סיפור האנייה: חנה סנש שהגיעה לנהריה בחודש דצמבר 1945. האנייה הגיעה לחוף נהריה בשעות הבוקר המוקדמות והיה צורך להוריד במהירות את המעפילים לפני שהצבא הבריטי יגלה על הגעת האנייה.

לאחר כמה שעות מטוס סיור בריטי גילה את האנייה ונשלחו חיילים בריטים לתפוס את המעפילים ולהעבירם למעצר. תושבי נהריה נרתמו לפזר את המעפילים בבתיהם ולהחביאם כדי שהחיילים של הצבא הבריטי לא ימצאו אותם. אני זוכר בתור ילד את הורי מחביאים ארבעה מעפילים מתחת לביתנו וסוגרים את הפתח עם אדמה וצמחיה.

צופים ב"חנה סנש" מגיעה לחוף נהריה. דצמבר 1945

הורדת מעפילים מהאנייה "האומות המאוחדות" בחוף נהריה. ינואר  1948

לאחר זמן מה הגיעו חיילים לביתנו וחיפשו בבית ובחצר אך לא מצאו את המעפילים. בשעות הערב אבי הוציא את המעפילים וישבנו יחד לארוחת ערב, בלילה באו אנשים עם משאית ולקחו את המעפילים.

כמה שנים מאוחר יותר התברר לי לאחר שיחה עם הורי כי המשאית והנהגים היו אנשי ההגנה שבו לאסוף את המעפילים ולפזר אותם בקיבוצי הסביבה.

בינואר 1948 הגיעה אוניה נוספת לנהריה "האומות המאוחדות". כמובן ששוב התגייסו כל תושבי נהריה וחברי הפלוגה הימית ברשות של מנדל פירסט להוריד במהירות את המעפילים מהאנייה. הייתה הצלחה גדולה והצליחו להוריד את כולם ולפזרם בישובי הסביבה.

תמונות ילדות – נהריה

עם אבא שלי ואחי הצעיר יאיר בתקופת מלחמת השחרור

עם אבא שלי בתקופת מלחמת השחרור
העפלה
חנה סנש האנייה: "חנה סנש הייתה אניית מעפילים אשר שימשה בשנת 1945 להבאת 252 מעפילים, מרביתם ניצולי השואה, לארץ ישראל. נקראה על שמה של הצנחנית הארץ-ישראלית חנה סנש."

מורה מובילת תכנית, הילה פלדמן, מנחת תכנית הקשר הרב דורי, ענבל ברגב

חנה סנש האנייה
חנה סנש הייתה אוניית מעפילים אשר שימשה בשנת 1945 להבאת 252 מעפילים, מרביתם ניצולי השואה, לארץ ישראל. נקראה על שמה של הצנחנית הארץ-ישראלית חנה סנש.

”אני זוכר בתור ילד את הורי מחביאים ארבעה מעפילים מתחת לביתנו“