איציק מנדל

כוחות צה"ל בעת מבצע קדש
סבא ואני במפגש הקשר הרב דורי
סבא איציק מספר לנכדו על ילדותו במלחמת קדש

כשהייתי ילד בן חמש פרצה "מלחמת קדש" (נקראת גם מבצע קדש או מבצע סיני).

הייתה זו מלחמה קצרה שהתנהלה בין ישראל, בריטניה וצרפת לבין מצרים, בין 29 באוקטובר ל-5 בנובמבר 1956. במהלך המלחמה כבש צה"ל את חצי האי סיני, למעט רצועה צרה לאורך תעלת סואץ, השמיד תשתיות צבאיות רבות ופגע בצבא המצרי. לאחר סיום המלחמה פינתה ישראל את כל השטח שכבשה. במקביל למערכה הישראלית ניהלו בריטניה וצרפת במשותף מבצע להשתלטות על תעלת סואץ, שנודע בשם "מבצע מוסקטר".

בריטניה וצרפת יזמו את המלחמה, וישראל נגררה אליה במידה רבה, אף שבסופו של דבר זכתה בהישגים צבאיים משמעותיים. עם זאת, בריטניה וצרפת נכשלו בניסיונן להשתלט על התעלה.

אני זוכר שכל הדיירים מהבניין שבו גרנו התאספו, ובחצר הבניין חפרו תעלות מגן עמוקות בצורת "ר" גדולה ועמוקה מאוד.

את העפר הכניסו לשקים ודיפנו את שולי החפירה, על מנת שבעת הצורך בהישמע האזעקה ירוצו הדיירים אל החפירות ויסתתרו בהם במידה ויבואו מטוסים ויפציצו מלמעלה.

קיבלנו הנחיות מהג"א (הגנה אזרחית, כיום נקרא "פיקוד העורף") להדביק ניירות דבק בצורת שתי וערב על החלונות על מנת שלא יתרסקו ויתנפצו בעת הפצצה מהאוויר.

כעבור מספר ימים הסתיימה המלחמה (בניצחון מדינת ישראל) והתאספו השכנים בחצר וחגגו בשמחה רבה והתכבדו בכיסויי החפירות.

סבא איציק: הייתה זו חוויה מיוחד וכיף גדול להיפגש ביחד בימי שישי.

דיפנו