איחוד משפחתי לאחר 20 שנים

סבא גבריאל של סבתא רבתא שלי
סבתא של סבתא רבתא שלי,ססיליה נויבלד
הצאצאים של גבור נויבלד (המצולם בתמונה) מגלים בהפתעה אחד את השני לאחר נתק במשפחה.

בעקבות סיפור מרגש ומפתיע שהתרחש במשפחתי, בחרתי לספר על תמונה הנמצאה לאחר יותר משבעה עשורים, בה מצולמים סבא וסבתא של סבתא רבתא שלי, ושמם – גבריאל (גבור) וססיליה נויבלד. התמונה צולמה בעיירה נובה זמקי (בהונגרית Ersekujvar). בשנת 1906 העיירה הייתה בשטח ממלכת הונגריה (כיום – סלובקיה).

רקע לסיפור העיירה נובה זמקי

ובה זמקי (בסלובקית: Nové Zámky, בהונגרית: Érsekújvár, בגרמנית: Neuhäus[e]l) היא עיירה בדרום מערב סלובקיה, בשפלות הדנובה, על הנהר ניטרה כ-100 ק"מ מברטיסלאבה וכ-25 ק"מ מגבולהונגריה. כשני שלישים מתושבי העיירה הם סלובקים וכשליש הם הונגרים…"

הכיכר הראשית בנובה זמקי

היהודים בנובה זמקי

"לפני מלחמת העולם השנייה היו בעיירה כ-2,500 יהודים, שהיוו כ-10% מתושבי העיירה. היו בעיירה שתי קהילות יהודיות, נֵאולוגית ואורתודוקסית, והן החזיקו בין היתר בית ספר יסודי (נפרד לכל זרם) חטיבת ביניים נאולוגית, תלמוד תורה אורתודוקסי וישיבה. פעלו בה ארגונים ציוניים ויהודיים שונים וכן מפלגה יהודית שנציגיה נבחרו למועצת העיר. הצבא הגרמני כבש את הונגריה במרס 1944. במאי הועברו היהודים לגטו בעיר והקימו בו בית חולים כללי, בית חולים למחלות מידבקות ובית יולדות, שירות סדר יהודי ומכבי אש. ביוני פונו תושבי הגטו למרכז גירוש וגורשו לאושוויץ". (ויקיפדיה)

110 שנים לאחר צילום התמונה, בחודש ינואר 2016, קיבלה אימי שיחת טלפון מפתיעה בה בישרו לה על קרובת משפחת – בשם דורי פטריצה (נינה של אחות של סבתא רבתא שלי, גרה בפינלנד) – שמחפשת אותה 20 שנה. במהלך החיפושים של דורי אחרי אמא שלי ומשפחתה, גילתה דורי קרובי משפחה נוספים באנגליה ובארצות הברית אשר לא ידעו זה על קיומו של זה בגלל נתק של המשפחה עקב מלחמת העולם השנייה.

ביוני 2016, חצי שנה לאחר שנוצר הקשר הראשוני, נסעו אימי ואחיותיה למפגש שורשים משפחתי בהונגריה ובסלובקיה (מקומם של המשפחה). במפגש השתתפו קרובי משפחה מישראל, הונגריה, אנגליה, פינלנד וארה"ב שלא נפגשו מעולם לפני כן. במהלך המפגש עלו סיפורים משפחתיים והיסטוריים רבים ומרתקים.

נובה זמקי
עיירה בדרום מערב סלובקיה...לפני מלחמת העולם השנייה היו בעיירה כ-2,500 יהודים, שהיוו כ-10% מתושבי העיירה. היו בעיירה שתי קהילות יהודיות, נֵאולוגית ואורתודוקסית, והן החזיקו בין היתר בית ספר יסודי (נפרד לכל זרם) חטיבת ביניים נאולוגית, תלמוד תורה אורתודוקסי וישיבה. פעלו בה ארגונים ציוניים ויהודיים שונים וכן מפלגה יהודית שנציגיה נבחרו למועצת העיר. - ויקיפדיה

” ינואר 2016 קיבלה אימי שיחת טלפון מפתיעה“