סיפור עליית משפחתו של סבא אלי לוי

יונתן וסבא אלי
סבא עם כובע ליצן ואחים שלו
משפחתו של סבא אלי עלתה מעיראק בעליה הגדולה והתיישבה במושב ירדנה

משפחת סבי נולדה וחיה בעיראק, מדינת ערב. המשפחה עלתה לישראל בשנת 1951.

הם חיו בהרי כורדיסטן יחד עם ערבים מקומיים והתפרנסו בעיקר בעבודות חקלאות, חיי המשפחה עם הקהילה הערבית במקום הייתה טובה מאוד עד לתקופה מסוימת.

בשנת 1948 בארץ ישראל התחוללה מלחמת העצמאות כאשר מדינות ערב ניסו לכבוש את ארץ ישראל ולגרש את היהודים מהארץ. החלו להציק ליהודים ולהתנכל להם ולגרום להם נזק ברכוש. כאשר המצב היה בלתי נסבל החליט סבי שמעון לעלות עם משפחתו לישראל וכל ההכנות לעלייה נעשו בחשאיות כדי לא לגרום לשלטונות להערים קשיים.
בשנת 1952 בחשאיות מוחלטת, במסגרת מבצע עזרא ונחמיה עלתה משפחתו של סבי לישראל. בארץ עם הגעתם נשלחו למעברות עולים לצורך רישום קליטה ומיון. לאחר קליטתם ושהייה קצרה במעברות נשלחה משפחתו של סבי לשכונת ליפתא, שכונה ערבית בסמוך לירושלים.
תמונה 1
במסגרת חיזוק הישוב בארץ לאחר מספר חודשים עברה המשפחה למושב ירדנה, באזור עמק בית שאן. במושב התפרנסה המשפחה מגידולי חקלאות, צאן ובקר. החיים במושב היו נוחים ותרמה לכך העובדה שהסוכנות היהודית סייעה להם בהשתלבות בחיי המשפחה. לאחר כ- 10 שנים החליט סבי לעזוב את המושב ולעבור לגור בירושלים. בני המשפחה השתלבו במשק העבודה ובחלקם המשיכו בלימודיהם.

קישור לסיפור: סיפורו של סבא אליהו לוי

מבצע עזרא ונחמיה
מבצע להעלאת יהודי עיראק לישראל עם קום המדינה.

ליפתא
שכונה ערבית בכניסה לירושלים. שם סבא נולד. במהלך קרבות מלחמת העצמאות נמלטו תושבי הכפר הפלסטינים מבתיהם ורוב הבתים נותרו נטושים תקופה ארוכה. בשנות ה-80 של המאה ה-20 הוכרז המקום כשמורת טבע.

”"תסתכל תמיד על חצי הכוס המלאה ותשמח בחלקך"“