סבא מיכאל גולן ז"ל, נפל במלחמת יום הכיפורים

סבתא דליה, הנכד רועי ומאור
סבא מיכאל ז''ל בן 27
סיפור נפילתו של מיכאל במלחמת יום כיפור

מיכאל גולן ז"ל, סבא של רועי גולן.

מיכאל, בן אהובה ויוסף, נולד ביום א' בניסן תש"ו (2.4.1946), ברחובות. אחרי ‏שעברה משפחתו לתל-אביב למד בבית-הספר היסודי "הכרמל" ובבית-הספר ‏היסודי בן-יהודה". הוא התחיל ללמוד בבית-הספר התיכון העירוני א' וסיים ‏את לימודיו בבית-הספר התיכון "גאולה". הוא היה חבר בתנועת ‏הצופים והדריך בשבט "דיזנגוף". במסגרת התנועה, הרבה לצאת למסעות ‏ולסיורים ברחבי הארץ. יחד עם חבריו לתנועה הקים גרעין, שמטרתו הייתה ‏להשתלב במסגרת הנח"ל.‏

מיכאל גויס לצה"ל בסוף יולי 1964 ויחד עם חבריו לגרעין הצטרף לנח"ל. לאחר  סיום הטירונות והשתלמות בקורס קשר, עשה הכשרה חקלאית בקיבוץ‏ דגניה א' ואחרי-כן בהיאחזות הנח"ל בבירנית. הוא סיים את שירותו הצבאי ‏בתקופת של"ת, שעשה בקיבוץ חצרים. במסגרת הנח"ל עבר אימון מתקדם ‏וקורס מפקדי כיתות, אותו סיים כחניך מצטיין פלוגתי. כמו-כן סיים בהצלחה ‏קורס צניחה והוענקו לו כנפי צניחה.‏

סבא מקבל מצטיין פלוגתי

תמונה 1

בסוף ינואר 1967 שוחרר מיכאל מהשירות הסדיר והוצב ליחידת מילואים של ‏ הנח"ל המוצנח. ביחידה זו נקרא לתקופות של שירות מילואים ובמסגרתה  לחם במלחמת ששת הימים. לאחר שעזב את הקיבוץ, למד שנה אחת בפקולטה לחקלאות של ‏האוניברסיטה העברית, ובזכות הישגיו המעולים זכה למלגה, שאפשרה לו ‏ ללמוד שלוש שנים במכון וייצמן למדע. אחרי-כן למד בפקולטה להנדסה ‏חקלאית בטכניון וסיים את לימודיו בהצלחה. בתקופת החופשות ‏מהלימודים, עבד כקצין ביטחון בחברת "אל על", תפקיד שאפשר לו לסייר‏ בארצות רבות ולהכיר נופים אחרים ואנשים חדשים. הוא הנציח במצלמתו ‏את המראות שראה והשאיר אחריו אוסף גדול של שקופיות, המתארות את ‏ הנופים שראה.

לאחר שסיים את לימודיו והוסמך כמהנדס קרקע ומים, החל ‏לעבוד כמהנדס-מים במחלקת ההתיישבות של הסוכנות היהודית. הוא נשא ‏לאישה את חברתו דליה ויחד עמה הקים בית בגבעתיים וגידל בו את בנו יואב. ‏במלחמת יום-הכיפורים השתתפה יחידתו בקרבות הבלימה וההבקעה נגד ‏המצרים בסיני. מיכאל היה מראשוני הצנחנים שצלחו את תעלת סואץ ‏בסירות גומי והקימו את ראש הגשר ממערב לתעלה.

ביום כ' בתשרי תשל"ד ‏(16.10.1973), בעת טיהור בית בכפר מול צומת "צח", נפגע מיכאל ונהרג. הוא ‏הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין בקרית-שאול. השאיר אחריו אישה, בן ‏ובת – מיכאלה, שנולדה כשישה שבועות אחרי נפילתו, הורים, אח ואחות. ‏ לאחר נופלו הועלה לדרגת סמל-ראשון.‏ במכתב תנחומים למשפחה השכולה כתב מפקדו: "מיכאל פעל במסגרת כוח ‏שמשימתו הייתה פתיחת ציר התקדמות לכוחות השריון בגדה המערבית. תוך ‏כדי טיהור כפר מכוחות אויב, הסתער בראש חייליו, נפגע בראשו ונהרג ‏במקום.‏

קישור לאתר: נזכור את כולם: מיכאל גולן ז"ל

תמונה 2

לסבא מיכאל וסבתא דליה שבעה נכדים. ליואב ארבעה בנים שממשיכים את מסורת אהבת ארץ ישראל של מיכאל ומטיילים הרבה בארץ אוהבים טיולי ג'פים, מיכאלה חיה באוסטרליה ויש לה שלושה ילדים

רועי ואחיו

דליה גולן השתתפה בתכנית נוספת של הקשר הרב דורי, ותועדה על ידי נכדה גיא. לקריאת הסיפור לחצו כאן.

הזוית האישית

נהנתי מאד להעלות ביחד עם רועי את הסיפור של הסבא שלא הכיר מיכאל גולן ז"ל, היה חשוב לרועי לספר על סבא שלו.

צליחת תעלת סואץ
מבצע אבירי לב היה מבצע צבאי של צה"ל במסגרת מלחמת יום הכיפורים. מטרת המבצע הייתה לצלוח את תעלת סואץ, לכבוש שטחים ממערב לה ובכך להכריע את המלחמה בחזית הדרום. המבצע בוצע על ידי אוגדה 143 בפיקודו של האלוף אריאל שרון, שכללה 3 חטיבות שריון (חטיבה 14 הסדירה וחטיבות המילואים 421 ו-600), חטיבת צנחני מילואים 247, שני אגדים ארטילריים ומספר גדודי הנדסה/צליחה. צליחת התעלה מערבה מהווה נקודת מפנה במלחמה שבה יזם צה"ל סדרה של קרבות שמטרתן כיבוש שטח ממערב לתעלה ובמקביל הצבא המצרי ריכז מאמץ בבלימתו. במהלך המבצע הגיע צה"ל לקילומטר ה-101 בכביש סואץ-קהיר וכותרה הארמייה השלישית המצרית, דבר שאילץ את המצרים להסכים להפסקת האש שסיימה את הקרבות בחזית הדרום.

”"תנו לי עוזי וטרקטור ואכבוש את העולם"“