הקרב על רמת רחל ומחלתו של אבי בקדחת המערות

אבא משה ז"ל ואני
תעודת זהות מימי הכשרת הנוער
ה"טיפול" במנזר "מראליאס" . סיפורו של משה בילו ז"ל

הגדוד החמישי של הפלמ"ח גדוד "הראל" נבחר לפרוץ לקיבוץ רמת רחל הכבושה. מתוך הגדוד נבחרה מחלקת פורצים, שצריכים היו לפרוץ לתוך הקיבוץ מהגדר שהקיפה אותו. הפורצים הכינו מקלות TNT שאותם לשו בידיהם והפכו אותם לאצבעות  tnt

תעודת זהות מימי המנדט הבריטי, הכשרת הנוער "אשדות יעקב".
נשבעים לדגל 1946
ה-tnt  הוא חומר דליק ורגיש למגע ועלול  להתפוצץ מכל מגע עדין.
את מקלות ה- tnt נשא על גבו משה בילו (אבא שלי) שהלך בראש יחידת הפורצים.
בלילה גשום ואפל, התקדמו עשרת הפורצים לעבר הגדר. מתוך הקיבוץ נשמעו קולות של ערבים שכנראה הרגישו שמשהו עומד להתרחש. בשלב כלשהו הרגישו הערבים שמתקרבת יחידה של הפלמ"ח, הם התחילו לירות מכל כלי הנשק שהיו להם.

מחנה אימונים ומגורים 1746-1947
   מתאמנים בצעדה 1947
מתאמנים בגבעות 1946
עשרת הפורצים שקלו מה לעשות תחת אש צולבת והחליטו לסגת עם משא הtnt  המסוכן שהיה על גבו של משה.
הנסיגה הייתה קשה, בדרך לא סלולה ובשדות הם החליטו להתחבא באחת המערות עד שיבוא כוח ויציל אותם. הם נכנסו למערה בהרי ירושלים על יד מנזר מראליאס, את ה-TNT שמו בצד כי חששו שכל רגע עלול להתפוצץ ולגלות איפה הם נמצאים, במערה הם נשארו במשך כל הלילה.
עם שחר הם חזרו למחנה.
רמת רחל לא נכבשה באותו הלילה, אבל כל הקבוצה חלתה וקיבלה חום גבוה. הם קדחו מחום ורופא לאהיה במקום, ולכן הוחלט להעביר אותם למנזר מראליאס. אחרי בדיקה קבע הרופא שכל העשרה נעקצו ע"י קרצית המערות ושהם חלו בקדחת המערות.
הם שהו במנזר במשך שבוע, וטופלו על-ידי הנזירות. לאחר שבוע החליטו שהם חייבים לחזור אל חבריהם הלוחמים. הם ארגנו כמה סדינים קשרו אותם יחד והשתלשלו מן החלון החוצה, וכך הם ברחו מן המנזר וחזרו לחזית.
"במשך שנים סבלו כולם מהתקפים של הקדחת".כל היחידה השתתפה אחרי זה בקרב על ירושלים. הם היו מסוללי "דרך בורמה".
מרכז מידע "ידידי ה"פלמ"ח"

קישור לסיפור: "סיפור ילדותי סיפורה של המדינה"