העלייה לישראל

יפה והנכדה אלמוג
סבתא יפה בת 12
ההסתגלות

סבתי נולדה בעירק בשנת 1948- בעיר בגדד ועלתה לישראל בשנת 1951 עם הוריה ועוד שלושה אחים. סבתא הייתה רק בת שלוש שנים בעלייה הגדולה שרוב יהודי עירק עלו לישראל.

שלטונות עירק החליטו כי מי שעולה לישראל אינו מורשה לקחת איתו זהב כסף או רכוש וחיינו בעירק במצב כלכלי טוב אבל, כשעלינו לישראל הם החרימו הכול והכול השתנה.

לפני העלייה למטוס צילמו אותנו בתמונה אחת ולא כל ילד בנפרד מטעמי חיסכון. משדה התעופה לקחו אותנו ישירות  לשער העלייה על חוף הים בחיפה והקימו לנו אוהלים ושם גרנו קרוב לשנתיים ובמהלך השנתיים האלו ירד עלינו גשם ורוחות חזקות שבמהלכם האוהל היה עף מעוצמת הרוחות והיינו נרטבים וגם חלינו הרבה.

תמונת הפספורט של הילדים

לאחר שנתיים העבירו אותנו למעברה שנקראה טירת הכרמל בחיפה.

קיבלנו שם צריף מעץ שלא היה בו לא מטבח ולא שירותים וגם לא מים זורמים. השירותים היו במרחק רב מהצריף וגם ברז המים היחידי היה מאוד רחוק. היינו צריכים לסחוב מים בדלי כדי שנוכל להתקלח כי לא הייתה מקלחת והתקלחנו בגיגיות בתוך הצריף. בישראל הייתה תקופת צנע היה מחסור במזון בסיסי וכל מזון אחר. לכן, חילקו תלושי מזון שעל כל מוצר מזון היה צורך לתת את תלוש המזון.

בגיל 8 חגגו לי יום הולדת בצריף במעברת טירת הכרמל הכיבוד היה צנוע, עוגה שאימי אפתה וכמה סוכריות.

תמונה מיום ההולדת במעברה

אביה של סבתא היה בעיראק חייט במקצועו שתפר חליפות מפוארות לנסיכים למלכים ולאנשים עשירים.

הגענו לישראל, לא הייתה לו עבודה ולכן נשלח לעבוד בעבודות כבישים ומסילות רכבת. פה בישראל נולדו לי עוד שתי אחיות .

לאחר שמונה שנים המצב קצת השתפר ועברנו למרכז חיפה לא כי המדינה נתנה בתים אלה מכספינו האישים שחסכנו במשך שנים.

למרות כול הקשיים התגברנו והשתלבנו במדינה שלנו שהיא ארץ ישראל.

סבתא יפה בת 17

הזוית האישית

יפה: היה לי כיף לבלות עם הנכדה שלי בכול מפגש זה נתן לי להכיר את הנכדה שלי יותר לעומק היה כיף לשמוע סיפורים של אנשים אחרים.

אלמוג: היה לי מאוד כיף להיפגש עם סבתא כל שבוע ולהכיר את סיפורה יותר מקרוב זה חיזק את הקשר ביני לבניה היה כיף לצחוק ולעבוד עם סבתא.

מעברה
מַעְבָּרָה, או בשם הרשמי "יישוב קליטה", היו יישובים זמניים, אשר התקיימו במדינת ישראל בשנות ה-50.