הסיפור על הצלת הכספים של היהודים העיראק

איתית סבא אורי וסבתא מימי
דוד של סבא סלמן מועלם
הצלת כספי יהודי עיראק

סבא אורי מועלם מספר לאיתי זקן:

"בשנת 1951 חוקקה ממשלת עיראק חוק הקפאת נכסי היהודים בעירק. אותו היום היה יום שבת. הבנקים שהיו פתוחים ידעו על העומד להתרחש ולכן כדי למנוע מהומות סגרו חלקית את שערי הבנקים.

דודי, סלמן, אח של אבישימש סגן מנהל "בנק עותומן" בבגדד, מדובר בבנק מרכזי וחשוב בעיראק של אותם הימים. מרכז הבנק היה בטורקיה והיו לו סניפים בכל המזרח התיכון (כולל במדינת ישראל). יש לציין כי מנהלי הבנקים והפקידות הבכירה היתה בעיקרה מקרב היהודים.

כאשר נודע למנהלי הבנקים על העומד להתרחש, דודי סלמן מועלם, התקשר טלפונית לכל היהודים שהיה להם חשבונות בבנק והודיע להם לבוא במיידית לבנק, על מנת למשוך את כספם לפני שהחוק יכנס לתוקף.

היהודים שנקראו באו לבנק שמרו על שקט, הוכנסו אחד אחד ללא מהומות. פקידי המהבנק הכינו לכל אחד שיק בנקאי על סכום החסכונות שהיו בחשבונו. שיקים אלה היה ניתן לכבד אותם בכל הבנקים בעולם וככה חלק מהיהודים הצילו את כספם.

בצעירותי

השנה היה מאוד כייף עם סבא והייתי רוצה להמשיך בתכנית. למדתי ממנו הרבה.

סבא אורי מועלם השתתף בתכנית גם לפני שנתיים ם אורי והעלה אז את סיפורו –  קישור לסיפור של סבא מועלם: "למה שינינו את תאריך הלידה?"

צ'ק בנקאי
צ'ק – זהו שטר שבו בעל חשבון מספק אותו לצד שני כאמצעי תשלום . צ'ק בנקאי שמשמעותו – שטר של הבנק.