המסורת במשפחת אביגדור

בבית מכינים שולחן חג מיוחד לראש השנה

בית ומשפחה:
נולדתי בתל אביב בשנת 1941, בזמן האביב. הייתי הבת הבכורה להוריי. מאז ועד היום אני מתגוררת בחולון. בילדותי, העיר חולון הייתה מלאה בחולות ולא היו בה כל אמצעי תחבורה וכדי להגיע לגן הילדים, הייתי צריכה ללכת בחול במשך כשעה. לא היה פחד כלל להגיע לגן לבד. בכיתה היו ילדים "צברים" וגם ילדים שהגיעו מהשואה. אנחנו הצברים קירבנו אותם אלינו באמצעות משחקי חברה והם נקלטו יפה. אני זוכרת בשמחה את משחקי הילדות ואת ההוויי של ילדותי. כיום אני נהנית מאוד לראות את נכדיי נהנים מילדותם.

חולון של ילדותי, הייתה כאמור "מלאה" בחולות. בזמן סערה, הבית היה מוצף בחול. היו אמנם זמנים קשים, אך הייתה שמחה גדולה בלב. הוריי עלו מארצות שונות ונפגשו בארץ. הם אהבו את ישראל ושאפו לבנות בישראל את ביתם ולגדל את ילדיהם. הוריי היו ציוניים ועלו ארצה באמצעות עליית הנוער, שארגנה את הצעירים לעלות לישראל. אמי עלתה לארץ באוניה מסלוניקי ביוון ואבי רכב עם חבריו על גמל ממצריים לישראל.
היסטוריה
כשהייתי קטנה שלטו בארץ האנגלים והם ביצעו מעצרים. האנגלים היו עורכים חיפושים אחר נשק וחיפשו במיוחד את אנשי ההגנה, האצ"ל והלח"י – אלה היו צעירים שלחמו במחתרת, כדי לגרש את האנגלים מהארץ. לאנשי המחתרות הצעירים לא היה נשק וכשהצליחו להשיג נשק, היו מחביאים אותו בסליקים – מקומות מסתור, ברך כלל מתחת לאדמה.
משפחתי גרה קרוב מאוד לתל גיבורים (תל עריש) וזה היה מקום יחסית גבוה, שממנו היו הערבים צולפים על חולון ומקווה ישראל (בית ספר חקלאי), מה שהקשה מאוד על היציאה והכניסה לעיר.
בשנת 1948, התקבלה החלטה באומות המאוחדות על זכותם של היהודים למדינה משלהם. האנגלים עזבו ובן-גוריון, ראש הממשלה הראשון, הכריז על הקמת מדינת ישראל. מייד לאחר מכן הערבים התקוממו נגדנו ופרצה מלחמת השחרור. בן גוריון היה אדם מאוד נחוש, חזק ואמיץ ודרש את הארץ בשביל כל היהודים שהגיעו מכל הארצות, אחרי מלחמת העולם. מחלקת ההתיישבות של הסוכנות היהודית דאגה לשכן אותם באוהלים ובפחונים. זאת הייתה תקופה של מחסור וקראו לה תקופת ה"צנע". אוכל היה קשה מאוד להשיג. היינו מקבלים תלושים כדי לקבל כל סוג של מזון – לחם, חלב, ביצים וכו'. חיינו רק על הדברים הבסיסיים ולא היו מותרות.

אבי עבד באגד ונהג באוטובוסים שהיו עלובים במיוחד. הוא היה מסיע עובדים למקומות עבודתם. אבל עם כל הקושי של התקופה הזו – שנות ההקמה של ישראל – שהייתה צנועה וחסרת אמצעים, היא עדיין זכורה לי כזמן היפה והשמח בחיי, בזכות הידיעה שיש לנו ארץ משלנו.
ראש השנה
אני גדלתי במשפחה מסורתית ואנחנו חוגגים את כל חגי ישראל, בהתרגשות ובהכנה רבה. בראש השנה אנו הולכים לבית הכנסת הקרוב לבית, ומתפללים לשנה טובה ומאחלים אחד לשני איחולים לבריאות לשמחה ולשנה טובה. בבית מכינים שולחן חג ומיוחד לראש השנה, וחוגגים יחד, בני המשפחה, חברים, אורחים ולפעמים גם אנשים שאין להם עם מי לחגוג את החג.

את השולחן אנו מקשטים בדבש, תפוח, תמרים ובעיקר פרות מתוקים המיוחדים לחג. כשבאים האורחים אל השולחן אנו מרימים כוסות יין, ומברכים עליו "לחיים" ו"שנה טובה", כדברי המשפט "ושמחת בחגיך, והיית אך שמח".

אוהבת חגים
אני זוכרת שבילדותי, בחג השבועות, היו מקריאים בבית הכנסת הקרוב לביתי את ספר התורה, מתחילתו ועד סופו ואנחנו, הילדים, היינו הולכים לבית הספר לבושים בבגדים לבנים ומכינים סלסילות מקושטות ושמים בתוכם את פירות הקיץ שהחל.

אני אוהבת לחגוג כל חג, לצאת מהשגרה וליהנות עם המשפחה, לארח אורחים, להכין מאכלים מיוחדים וליהנות מהמסורת היפה והטעימה של חגי ישראל.

ליל הסדר כפי שאנו חוגגים אותו כיום

קומיקס שיצרו יחד גומא וסבתא לבנה לגבי חגים