מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

גבורתה של אימי דבורה זכרונה לברכה

מאושרות ביחד
ליד ביתנו בשצצין שבפולין
העיר שדלץ

השנה מלאו לאחי הבכור 80 ולכבוד האירוע נסענו לטיול שורשים בפולין. הגענו לעיר שדליץ שבה נולדו הורינו וגם שני אחי הבוגרים. הורי גרו עם אחי בבית משפחתו של אבי – משפחת פפירוביץ, עד פרוץ מלחמת העולם השנייה .

כשפרצה המלחמה אמי הבינה שאם היא לא תברח עם הילדים, הם יושמדו. אבי היה סנדלר וזה היה מקצוע מבוקש משום שהמפעל שבו עבד היה מגויס לטובת המלחמה ומנהלו האישי אמר לאבי שעדיף שהוא יישאר וימשיך לעבוד כי אחרת יתפסו אותו ויוציאו אותו להורג. מסיבה זו אימי לקחה את שני אחיי, הבכור בן שנתיים והקטן בן שנה וברחה בדרך לא דרך לסיביר ושם התיישבה וחיכתה שבעלה ייצטרף אליה.

אחי הבכור מספר שהימים היו קשים מאוד, הם רעבו לאוכל, הקור היה קשה מנשוא. אחי הצעיר יותר, הרשלה, חלה ולא הצליחו לרפא אותו והוא נפטר.  על אחי הרשלה לא ידעתי עד גיל 12 בערך משום שבבית לא דברו בכלל על מה שהם עברו בזמן המלחמה. הדבר נודע לי כשאמי דברה על חברה והיתה בטוחה שאני לא שומעת. גם אז לא העזתי לשאול מי מה למה?

שיחזור תמונת מילדותי בשצצין

תמונה 1

בעת הביקור בשדלץ, הגענו לבית שבו התגוררה משפחת פפירוביץ מאז שנת 1880, לפי הרשומים בעיריית שדלץ. הבית והרחוב עדיין קיימים גם בשמם הקדום. הבית והרחוב של משפחתה של אימי, משפחת צ'מלינה אינו קיים יותר הודות לתושייתה של אמי, דבורה. היא היחידה שניצלה מהמשפחה (פרט לאחיה הצעיר שעלה ארצה במסגרת עליית הנוער עוד לפני פרוץ המלחמה). כל המשפחה הושמדה במחנה טרבלינקה כולל סבתא של אמא שהיתה בת 107. כמו כן, גם משפחתו של אבי הושמדה כולה פרט לאחות אחת שהצטרפה לאמי יחד עם אבי.

בזמן שהייתם בסיביר, אחי מספר, שבכל פעם שהייתה אזעקה או קושי שמתעורר, אמי הייתה פונה לאלוהים בתחינה ובשאלה – למה ועד מתי ?

ליד ביתנו בשצצין שבפולין

תמונה 2

השאלה הגדולה היא כיצד הצליח אבי והדודה הניה להצטרף לאשתו וילדיו ללא טלפונים, ללא דואר וללא סמארטפונים?

 השיר בו בחרנו "עלה קטן שלי" ששר אברהם פריד

הזוית האישית

סבתא שרה: אני מאחלת לנכדתי שכשהיא תעשה את המפגשים האלה עם נכדיה הסיפורים יהיו רק של שמחה וכייף ולא של שואה והישרדות.

גאיה: אני רוצה לאחר לסבתות שלי שנמשיך להיפגש במסגרות של מפגשים משפחתים ובשמחות ומאחלת להן בריאות טובה.

מילון

שדליץ
שֶדליץ (בפולנית Siedlce ‏['ɕɛdlt͡sɛ], העיר הרביעית בגודלה בחבל מזוביה שבמזרח פולין. . בשנת 1920, במהלך המלחמה הפולנית סובייטית, נרצחו בעיר כ-25 יהודים בידי חיילים פולנים....בין מלחמות העולם נמנו בעיר כ-15,000 יהודים, קרוב למחצית תושביה, והתקיימה בה פעילות של אגודת ישראל, של הבונד ושל המפלגות הציוניות, שהפעילו בעיר חוות הכשרה חלוציות ובית ספר עברי. ויקיפדיה

השרדות
הִגָּאֲלוּת, שְׂרִידָה

ציטוטים

”קח איתך צידה לדרך תזכור תמיד חצי הכוס היא מלאה “

הקשר הרב דורי