מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

אוניית אקסודוס
*אוניית אקסודוס הוא שמה של אוניית מעפילים שיצאה מחופי דרום צרפת ב-11 ביולי 1947, כשעל סיפונה 4,515 נוסעים ניצולי שואה, במטרה להגיע לארץ ישראל. הנוסעים לא הורשו להיכנס לתחומי הארץ, והוחזרו בכוח למחנות העקורים בגרמניה, לאחר מאבק מר.
מתוך: מפולין לברנדייס בחדרה
אוניית המעפילים "מדינת היהודים" - אח"י אילת
אוניית המעפילים "מדינת היהודים" אניית אח"י אילת‏ הייתה האונייה הראשונה של חיל הים הישראלי והראשונה שהשתתפה בקרב ימי במלחמת השחרור. האונייה החלה דרכה בשנת 1927, בשנת 1947 הוסבה לאוניית מעפילים בשם "מדינת היהודים", ובאפריל 1948 הוסבה לספינת תותחים בשם אח"י אילת א-16.
מתוך: עלייה, השתלבות והגשמה עצמית
אוניית המעפילים "אקסודוס"
אונייה לא חוקית, כשהגיעה לחופי ארץ ישראל היא גורשה.
מתוך: סיפור תקומה
אוניית המעפילים "גלילה"
אניית הנוסעים "גלילה", שהביאה את אנשי שארית הפלטה ממחנות העקורים וממחנות המעפילים בקפריסין למדינת ישראל.
מתוך: כל אדם הוא סיפור – יעקב זוארץ
אוניית המעפילים אקסודוס
קסודוס או יציאת אירופה תש"ז הייתה אוניית מעפילים, שיצאה מנמל סט שלחופי דרום צרפת ב-11 ביולי 1947, כשעל סיפונה 4,594 נוסעים ניצולי השואה, במטרה להגיע לארץ ישראל (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של סבתא מיכל בודניוק
אוניית המעפילים לטרון
לטרון הייתה אוניית מעפילים, נקראה על שם מחנה המעצר בלטרון, בו רוכזו בין היתר ראשי היישוב ופעילי המחתרות "ההגנה" והאצ"ל לאות מחאה כנגד שלטונות המנדט הבריטי. הפליגה מנמל לה סיוטה (La Ciotat) בדרום צרפת ב-19 באוקטובר 1946; נעצרה על ידי כוחות הצי הבריטי ונגררה לנמל חיפה ב-1 בנובמבר 1946. אסתר שטרייט-וורצל ביססה את ההפלגה בספר "שבעת המנעולים" על הפלגה בלטרון.
מתוך: תקופות בחייה של סבתא אירית סגל
אוניית המעפילים קדמה
רק בשנת -1947 נרכשה האונייה הראשונה של צים, בשותפות עם חברת "האריס אנד דיקסון" היא שופצה ושמה שונה ל"קֶדְמַה". קדמה הגיעה ארצה בקיץ 1947. עם קום המדינה שונה שם החברה ל"צים חברת השיט הישראלית בע"מ".
מתוך: נשלחנו לבית עולים בעתלית
אוניית המעפילים שבתאי לוז'ינסקי
אוניית מעפילים הייתה בין האוניות המעטות שהצליחו להוריד מעפילים לחופי הארץ לאחר מלחמת העולם השנייה, והודות למעורבותם של אנשי היישוב בניסיון למנוע את גירוש נוסעיה. (ויקיפדיה)
מתוך: חייו הקצרים של המפקד סרן זאב (וילי) מוסק ז"ל
אוניית ירושליים הנצורה
אוניית ירושלים הנצורה הייתה אוניית מעפילים. זו הייתה אוניית משא דו-תרנית עשויה עץ, בעלת מבנה רחב המגיעה לעומק של עד 4 מטרים. במקור, נקראה האונייה Ambrosiana אך שמה שונה בעקבות המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של סבא דוד אברג'ל
אוניית מחפר
אוניית מחפר (dredger) היא אונייה המצוידת במחפר ומשמשת להעמקת נתיבי שיט בנמלים, בשפכי נהרות ובתעלות, על ידי חפירה וסילוק חלק מהקרקעית באמצעים מכניים. אוניות מחפר משמשות גם להשבת חול על חופים שבלו בעקבות בליה חופית.
מתוך: סבא אליעזר ראש אגף בינוי וביצוע של רשות הנמלים בתל-אביב
אוניית מעפילים
אונייה בה הפליגו יהודים רבים בדרכם לישראל בדרך לא חוקית. האוניות אורגנו בדרך כלל על ידי הישוב היהודי בארץ ישראל בתקופת המנדט הבריטי משנת 1934 ועד 1948.
מתוך: סבתא אורה רבר מספרת לנכד דור על השורשים