מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

צנע
צנע מתייחס למדיניות של הקטנת גירעון תקציבי באמצעות צמצום הוצאות על ידי הפחתת ההטבות והשירותים הציבוריים הניתנים. מדיניות צנע לרוב מאומצת על ידי ממשלות כדי לצמצם את הגירעון, יחד עם מדיניות העלאת מיסים שנועדו לחזק את כושר הפרעון הפיסקלי לנושים בטווח הארוך. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותה של סבתא רונית שוורץ
צנע
הפירוש המילולי - פשטות, סגפנות, אורח חיים חסכני, הסתפקות במועט וצמצום קימוץ מצב כלכלי קשה של המדינה שמשאביה מצומצמים לצורכי קיומה ולכן נדרשה חלוקה של מצרכי יסוד כמו קמח, סוכר וכו' לפי צרכי משפחה שנקבע לפי מספר הנפשות באמצעות פנקס נקודות.
מתוך: מבן לניצולי שואה אל משפחתי של היום
צנע
בשנים הראשונות למדינה הונהגה מדיניות כלכלית של חיסכון ובמסגרתה הוקצבו לכל משפחה תלושי מזון.
מתוך: משפחת שני
צנע
צנע מלשון צניעות - הסתפקות במועט. "תקופת הצנע" - משטר חירום קפדני המבוסס על צמצום
מתוך: לחיות בצנע
צנע
אורח חיים חסכני, הסתפקות במועט; צמצום; אי אפשר היה לקנות כל דבר.
מתוך: סיפור חיי
צנע
לאחר מלחמת העצמאות החלו להגיע לארץ המוני עולים. צריך היה למצוא להם פתרונות של דיור, תעסוקה, חינוך, בריאות וסעד, כמו לשאר האוכלוסייה. הכנסות המדינה לא הספיקו לכסות את ההוצאות הנדרשות. חשבונות השטרלינג הוקפאו, המשק לא יכול היה לייצר בעצמו את מצרכי היסוד. החקלאות סיפקה רק 50% מצריכת המזון, אף על פי שהייתה ענף מרכזי, ולאוצר המדינה לא היה כסף לייבא חומרי גלם לתעשייה ולדלק. כדי להתמודד עם המצב הונהג משטר "צנע", שבמסגרתו נקבעו הקצבות של מזון, ביגוד, ריהוט לכל אזרח ובאופן שהבטיח צרכי יסוד לכל.
מתוך: סיפורי סבתא נילי
צנע
מדיניות צנע הונהגה בישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע. מטרתה של מדיניות כלכלית זו הייתה ליצור שער חליפין יציב וכך לחסוך במטבע חוץ. מדיניות זו באה לידי ביטוי בשתי דרכים מרכזיות: הכוונת אשראי והשקעות, אך בעיקר הגבלת הרכישה של מזון ומוצרי צריכה. בתחום המזון כל אזרח שובץ לחנות מכולת קבועה שבה קיבל את מוצרי המזון הבסיסיים על פי הקצבה קבועה, תמורת נקודות שהוקצבו לו בפנקס אישי לצורך זה. הוטלו הגבלות על כספים שניתן להוציא מהארץ. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותו הישראלית של סבא חיים ויצמן
צנע
כבר במהלך מלחמת העצמאות, באביב של שנת 1949, החליטה ממשלת ישראל בראשות דוד בן-גוריון להחיל משטר של צנע. עיקרו, בשלב הראשון, היה קיצוב במוצרי המזון ובמצרכים בסיסיים, ולאחר מכן גם קיצוב במוצרי הלבשה והנעלה.
מתוך: ילדות בשנות ה – 50 במושב בית עזרא
צנע
אורח חיים חסכני, הסתפקות במועט קימוץ. במקרו-כלכלה, צנע מתייחס למדיניות של הקטנת גירעון תקציבי באמצעות צמצום הוצאות על ידי הפחתת ההטבות והשירותים הציבוריים הניתנים. מדיניות צנע לרוב מאומצת על ידי ממשלות כדי לצמצם את הגירעון, יחד עם מדיניות העלאת מסים שנועדו לחזק את כושר הפרעון הפיסקלי לנושים בטווח הארוך.
מתוך: העלייה מעיראק לישראל 1951
צנע
מדיניות צנע הונהגה בישראל בין השנים 1949–1959, וזכתה לכינוי תקופת הצנע. מטרתה של מדיניות כלכלית זו הייתה ליצור שער חליפין יציב וכך לחסוך במטבע חוץ. מדיניות זו באה לידי ביטוי בשתי דרכים מרכזיות: הכוונת אשראי והשקעות, אך בעיקר הגבלת הרכישה של מזון ומוצרי צריכה. בתחום המזון כל אזרח שובץ לחנות מכולת קבועה שבה קיבל את מוצרי המזון הבסיסיים על פי הקצבה קבועה, תמורת נקודות שהוקצבו לו בפנקס אישי לצורך זה.
מתוך: תקופת הצנע
צנע
תקופה בה לא היה אוכל בשפע והמדינה הקציבה תלושים לכל משפחה
מתוך: העלייה ממרוקו