מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

נאצים
נאציזם (קיצור של נאציונל-סוציאליזם) הוא שמה של אידאולוגיה גזענית-לאומנית טוטליטרית שפיתחה המפלגה הנאציונל-סוציאליסטית (הנאצית) בגרמניה בשנות ה-20 וה-30 של המאה ה-20. האידאולוגיה הנאצית דגלה במשטר טוטליטרי-לאומני. היא כללה השקפה גזענית בדבר עליונותם של "גזעים" אנושיים מסוימים על פני אחרים, ודגלה בדיכוי והשמדה של בני אדם המשתייכים ל"גזעים נחותים" (במיוחד יהודים וצוענים), לעומת שמירת ה"טוהר" של "הגזעים העליונים". (ויקיפדיה)
מתוך: הישרדותו של סבא שאול כהן כילד בזמן השואה
נאצים
נאצים, בתרגום מגרמנית – סוציאליזם לאומי. הם דגלו בדיכוי והשמדה של בני אדם המשתייכים לגזע נחות, ורצחו בין היתר כ-6 מיליון יהודים.
מתוך: סבא משה בר עלה לארץ עם אחיו
נאצים
נאציזם (קיצור של נאציונל-סוציאליזם, בגרמנית: Nationalsozialismus או בקיצור Nazismus; תרגום חופשי: סוציאליזם לאומי) הוא שמה של השקפה גזענית בדבר עליונותם של "גזעים" אנושיים מסוימים על פני אחרים, ודגלה בדיכוי והשמדה של בני אדם המשתייכים ל"גזעים נחותים". (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור בריחתו הנועז של אבי מהגרמנים
נאצים
האידאולוגיה הנאצית בהנהגתו של אדולף היטלר הובילה את מלחמת העולם השנייה , שבה נרצחו 6 מיליון יהודים. תופעת הנאציזם עדיין קיימת בעולם בדמות הניאו-נאצים
מתוך: מסע החיים של סבתא הניה
נאצים
גרמנים שדגלו במשטר טוטליטרי-לאומני. הייתה להם השקפה גזענית בדבר עליונותם של "גזעים" אנושיים מסוימים על פני אחרים, הם דגלו בדיכוי והשמדה של בני אדם המשתייכים ל"גזעים נחותים" (במיוחד יהודים וצוענים). בהנהגתו של אדולף היטלר, החלה המפלגה הנאצית ליישם את עקרונותיה זמן קצר לאחר עלייתה לשלטון בגרמניה הנאצית בשנת 1933 במהלך השואה ובאמצעות תוכנית "הפתרון הסופי".
מתוך: ממיצר למרחב – מסיביר לשכונת הרבי
נאצים
חָבֵר בַּמִּפְלָגָה הַנַּצְיוֹנָל-סוֹצְיָאלִיסְטִית, שֶׁשָּׁלְטָה בְּגֶרְמַנְיָה בַּשָּׁנִים 1933-1945.
מתוך: סבא אליעזר מספר על אביו דוד
נאצים
שמה המלא של המפלגה הנאצית הוא המפלגה הנאציונל סוציאליסטית. תבנית הקיצור התבססה על סוצי, קיצור פופולרי בגרמניה למונח "סוציאליסט". בהתאם להסכמה זו, אנשי המפלגה הנאציונל סוציאליסטית כינו את עצמם נאסו.
מתוך: מוזיאון אנרגיית הגבורה של סימה
נאצים
קבוצת אנשים שדוגלת בשנאת כל אדם שהוא לא הגזע הטהור
מתוך: חיים שכאלה…
נאצים בתוניסיה
בנובמבר 1942 נכבשה תוניסיה על ידי הגרמנים, תוך כדי נסיגת צבא רומל מלוב לאחר תבוסתו במערכת אל-עלמיין. בתקופת הכיבוש הגרמני הקימו הנאצים יודנראט מקומי, לקחו בני ערובה, החרימו את רכוש היהודים והטילו על הקהילה עונשים כספיים כבדים. הקהילה נדרשה לספק את צורכי הצבא הגרמני, בית-הכנסת בבירה תוניס הפך למחסן גרמני, ויהודים נדרשו לענוד טלאי הצהוב. כ-5,000 יהודים נשלחו למחנות ריכוז בתוניסיה ומעטים גם נשלחו למחנות ההשמדה. תוניסיה שוחררה על ידי בנות הברית במאי 1943, ולאחר שישה חודשי כיבוש הושם קץ לרדיפת היהודים. תוניסיה היא המדינה היחידה בצפון-אפריקה בה שרר כיבוש גרמני ישיר. במהלך הכיבוש הגרמני של תוניסיה נרצחו במישרין או מתו מהתנאים הקשים במחנות כ- 600 יהודים, מתוך קהילה יהודית שמנתה כ-90,000 איש. (ויקיפדיה) יהודי מרוקו
מתוך: סיפור על העבר של דור הסבא
נאציפיקציה (האחדה)
האחדה הוא התרגום העברי המקובל למונח הגרמני גְלָיְכְשָׁלְטוּנְג (Gleichschaltung), שמשמעו סינכרוניזציה או תיאום (Gleich משמעו "שווה", Schaltung משמעו "מיתוג, הפעלת מעגל חשמלי"). בהקשר הפוליטי, מדובר בתהליך כינון השליטה הטוטליטרית תחת שלטון המפלגה הנאצית על חיי הפרט, והתיאום ההדוק בכל היבטי החברה והמסחר. המונח עצמו הוא לשון נקייה טיפוסית של הנאצים לנאציפיקציה. (ויקיפדיה)
מתוך: קטעי זכרונות של דוד יששכרי
נאקלו ונרבחו
נאכל אותו ונרוויח אותו (מתוך הערבית המדוברת טוניסאית)
מתוך: הכיסא
נאש דידן
נאש דידן (בארמית: אנשים שלנו) הוא השם שבו קוראים לעצמם יהודים מן האזור שסביב העיר אורמיה, הנמצאת במשולש הגבולות שבין איראן, טורקיה ואזרבייג'ן. הם סירבו לשנות את שפתם וסרבו להתמקם במדינה אחת ספציפית עד שיחזרו לארץ ישראל. הקהילה עלתה ברובה לארץ ישראל בתחילת המאה העשרים. (ויקיפדיה)
מתוך: פנינה מנטל – שלושה דורות בתמונה אחת
נאש דידן
נאש דידן (בארמית: אנשים שלנו) הוא השם שבו קוראים לעצמם יהודים מן האזור שסביב העיר אורמיה, הנמצאת במשולש הגבולות שבין איראן, טורקיה ואזרבייג'ן. אנשי הקהילה הוגלו לאזור זה על פי המסורת לאחר גלות בבל. בעוד שהערבים שהגיעו לאזור בעקבות הכיבוש המוסלמי דברו ערבית, היהודים שימרו בפיהם את שפת האם שלהם, היא הניב הארמי הקרוי לישאן דידן (-השפה שלנו) השייך לשפה הנקראת ארמית חדשה. הם סרבו לשנות את שפתם וסרבו להתמקם במדינה אחת ספציפית עד שיחזרו לארץ ישראל. הקהילה עלתה ברובה לארץ ישראל בתחילת המאה העשרים. (ויקיפדיה)
מתוך: גב ישר וראש זקוף – עופר זבולוני
נאש דידן
בארמית פירושו "אנשים שלנו". זהו השם שבו קוראים ליהודים מן האזור שסביב העיר אורמיה בגבול בין אירן, טורקיה ואזרבייג'ן.
מתוך: מהי העדה הנאש דידנית?
נאש דידן
האנשים שלנו. נאש דידן (בארמית: אנשים שלנו) הוא השם שבו קוראים לעצמם יהודים מן האזור שסביב העיר אורמיה, בגבול בין איראן, טורקיה ואזרבייג'ן. הקהילה, שלפי המסורת הוקמה לאחר גלות בבל, עלתה ברובה לארץ ישראל בתחילת מאה העשרים, ושפת הדיבור שלה היא ארמית חדשה. ויקיפדיה
מתוך: הסיפור המשפחתי שלנו מצאצאי אירן וטורקיה
נאש דידן
אש דידן (בארמית: אנשים שלנו) הוא השם שבו קוראים לעצמם יהודים מן האזור שסביב העיר אורמיה, בגבול בין איראן, טורקיה ואזרבייג'ן. הקהילה, שלפי המסורת הוקמה לאחר גלות בבל, עלתה ברובה לארץ ישראל בתחילת מאה העשרים, ושפת הדיבור שלה היא ארמית חדשה.
מתוך: יהודי נאש דידן
נבהרדק
נבהרדק (בבלארוסית: Нава́градак, "נוֹבוֹגְרוּדוֹק"; בפולנית:) היא עיר במחוז גרודנו שבבלארוס. אוכלוסיית העיר נאמדה ב-31,700 אלף איש (2007). העיר התפרסמה בעולם היהודי בזכות ישיבת נובהרדוק, מהישיבות הבולטות של תנועת המוסר. (ויקיפדיה)
מתוך: לגדול תחת המשטר הסובייטי – שושנה דלמן