מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

ליל פסח
ליל הסדר או ליל פסח הוא שמו של הלילה הפותח את חג הפסח החל בליל ט"ו בניסן במסורת היהודית. עיקרו של ליל הסדר בהלכה הוא סיפור מעשה יציאת מצרים הכולל את היציאה לחירות מהשעבוד המר באופן נסי ואת העברת המסורת לדורות הבאים. את ליל הסדר נוהגים לציין בטקס יהודי במהלך סעודת החג. המונח "סדר" השתמר ביהדות אשכנז. אצל יהדות ספרד הסעודה כונתה הגדה. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה לישראל של ג'קלין (ג'קי) פדלר
לילית נגר
לילית נגר (נולדה ב-22 באוגוסט 1935), שחקנית, זמרת ושדרנית טלוויזיה ישראלית. פעילה במיוחד בטלוויזיה הישראלית בערבית, שם היא מכונה לילא נג'אר (ليلى نجار). בשנת 1954 ביצעה את השיר "צל עץ תמר", אשר יצא כתקליט בהפקת חברת התקליטים "מקולית". נגר זכתה במקום השלישי בפסטיבל הזמר והפזמון 1960 עם השיר "ערב חג" שתורגם מערבית, אותו שרה יחד עם ג'ו עמר. היא זכתה פעמיים במקום הראשון בפסטיבל הזמר המזרחי בין השנים 1970 ל-1976, עם השירים "המלאך הטוב יופיע", ו-"זמר בודד הוא הלב" המוכר בשם "עוד יום יבוא"
מתוך: יציאת מצריים של מלי יקותיאל
לילך
לילך (שם מדעי: Syringa) הוא סוג צמח במשפחת הזיתיים, הכולל כעשרים מינים. גודלם של צמחים אלו נע בין שיחים גדולים לעצים (2-10 מטר). צמחים אלו נשירים והם נפוצים באירופה ובאסיה. עלי הלילך פשוטים וצורתם דמוית לב, וישנם זנים עם עלים מחטיים. הפרחים פורחים באביב, קוטר פרח בודד כס"מ אחד ולו ארבעה עלי כותרת. הלילך פורח בגוונים של לבן, סגול בהיר וסגול, הפרחים גדלים בצבירים גדולים (אשכולות), ומספר זנים מפיצים ריח חזק. הלילך משמש מזון לזחלים של פרפרים. צבע סגול בהיר ידוע כצבע לילך על שם הצמח.
מתוך: סיפור חייה של לילי בורישנסקי
לימוד בחדר
מסגרת הלימודים היהודית הממוסדת בימי הביניים. המוסד הלימודי הראשון שהיה משותף לילדי ישראל (הבנים) בארצות האסלאם ובאשכנז - עד המאה ה- 19. הלימוד בחדר הקנה כישורי קריאה כבסיס ללימוד תפילה, ברכות וקריאה בתורה.
מתוך: איך הגענו מפולין עד הלום
לימוד תורה
מצוות תלמוד תורה היא המצווה ללמוד תורה וללמדה לאחרים. מצווה זו היא מהחשובות שבין מצוות העשה ביהדות, וחיובה אינו מותנה במקום ובזמן. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של סבא עמרם
לימודי חומש
חמשה חומשי התורה הם חמשת הספרים של התורה: ספר בראשית, ספר שמות, ספר ויקרא, ספר במדבר וספר דברים. לכל הספרים יחדיו אנו קורים 'חומש' או 'תורה'.
מתוך: קינדער יארן – ילדות אחרת
לימודי ליבה
תוכנית הליבה היא תוכנית שגובשה על ידי משרד החינוך, ובה מקצועות שנועדו להוות בסיס משותף לכלל מוסדות החינוך היסודי, תוך התניית תמיכה כלכלית ביישום לימודים אלו. הגוף העיקרי המתנגד לתוכנית זו הוא הציבור החרדי, שאינו מוכן לקבל התערבות בתכני הלימוד של מוסדותיו. (ויקיפדיה)
מתוך: כיבוד הורים מעל לכל – ברוך אמסלם
לימודי ערב
הלימודים במתכונת זו מיועדים בין היתר לאנשים העובדים במשרה מלאה וכן לאוכלוסיות נוספות שלא יכולות ללמוד מסיבות שונות במהלך היום כמו חיילים, אמהות ותלמידי תיכון.
מתוך: העלייה מאירן לארץ ישראל
לימודים אקדמיים
מוסד להשכלה גבוהה הוא בית ספר אקדמי המספק השכלה והכשרה מקצועית מעבר לרמת בית הספר התיכון, ואשר מעניק תארים אקדמיים או דיפלומה מקצועית.
מתוך: החלום של יהודית
לינה משותפת
לינה משותפת הייתה שיטת חינוך וגידול ילדים, שהייתה נהוגה ברוב הקיבוצים בארץ ישראל עד שנות ה-80. בלינה המשותפת, ילדי הקיבוץ היו לנים בלילות יחדיו במבנים ייעודיים, שנקראו בתי ילדים, במנותק מהוריהם. בתי הילדים היוו מעון קבע לילדים, בו גם אכלו, התרחצו ולמדו בשנות בית הספר היסודי. (ויקיפדיה)
מתוך: החיים בקיבוץ של פעם