מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

ליטוש יהלומים
המולה היא שולחן העבודה של הלוטש. על המולה מורכב האופן והלוטש מניח את הדופן אליו מודבק יהלום הגלם. עבודת הלוטש נמשכת מספר שעות ואפילו ימים - תלוי בגודל הגלם שעליו ללטוש. עבודת הליטוש היא עתיקת יומין ושיטת הליטוש לא השתנתה מהמאה ה-20. עם זאת, הטכנולוגיה של הליטוש התקדמה לאין שיעור. כיום, לפני התחלת עבודת הליטוש משתמשים בתוכנות מחשב הקוראות את הגלם ומראות את המודל האידיאלי אליו כדאי ללטוש את היהלום. בנוסף, יש היום שימוש במכונות אוטומטיות לליטוש של יהלומים לבנים קטנים. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של סבא אליהו חסון מלוב בגיל ארבע
ליטוש יהלומים
התהליך המקנה ליהלום את צורתו ואת מראהו היפה הוא ליטוש יהלומים (או חיתוך). במהלך פעולת הליטוש, האבן מקבלת את הפרופורציות המבוקשות והזוהר והברק שלה נחשפים במלוא הדרם. ליטוש יהלום מאפשר למקסם את ההחזר של קרני האור מהיהלום אל העין, כך שניתן ליהנות כראוי מיופיו של היהלום.
מתוך: המשפחה תלויה בז'קלין
ליטוש יהלומים
עבודת הלוטש נמשכת מספר שעות ואפילו ימים - תלוי בגודל הגלם שעליו ללטוש. כיום, לפני התחלת עבודת הליטוש משתמשים בתוכנות מחשב הקוראות את הגלם ומראות את המודל האידיאלי אליו כדאי ללטוש את היהלום. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של מזל זיקרי
לייבל - אריה גולדברג - שריד
עדותו של לייבל - אריה גולדברג - שריד, ארכיון בית לוחמי הגיטאות. על שליחותו לפולין לפעילות תנועתית וחינוכית ועל יישומו של רעיון גאולת הילדים היהודים; נמסרה ב - 11/9/1974 בגבעת ברנר
מתוך: דרכי המתמשכת לארץ ישראל
לייפציג
לייפציג היא העיר הגדולה ביותר במדינת סקסוניה שבגרמניה והעיר ה-13 בגודלה בגרמניה. שם העיר נגזר מהמילה הסלבית Lipa שפירושה עץ תרזה. (ויקיפדיה)
מתוך: שורשי משפחתי – לובה פרוב
לייקה
לייקה (ברוסית: Лайка), הייתה כלבת החלל הרוסית הראשונה, והיצור החי הראשון שנכנס למסלול לווייני סביב כדור הארץ, כנוסעת של החללית ספוטניק 2 הסובייטית. היא נמצאה כמשוטטת תועה ברחובות מוסקבה, ושקלה בקירוב שישה ק"ג. יש המסווגים אותה כחיה הראשונה בחלל, אף שאחרים מצביעים על משימות קודמות שבהן שוגרו בעלי חיים בטיסות תת-מסלוליות. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא חנן מספר לי את סיפור חייו
ליל 13 הסופרים
בלילה בין 12-13 באוגוסט 1952 הוצאו להורג פעילים של "הועד היהודי האנטי-פשיסטי" - ארגון שהוקם במלחמת העולם כדי לסייע לברית המועצות במלחמתה בגרמנים. רוב הפעילים היו אנשי רוח יהודים מובילים – סופרי ומשוררי יידיש, אמנים, מוזיקאים ושחקנים.
מתוך: 53 שנים בדינמו קייב
ליל הבדולח
ליל הבדולח (בגרמנית: Kristallnacht) הוא הכינוי הגרמני הנאצי ללילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938 (ט"ז בחשוון תרצ"ט), שבו נערך בכל רחבי הרייך השלישי (גרמניה ואוסטריה) פוגרום ביהודים. האירוע כונה כך בפי הגרמנים בשל רסיסי הזכוכית הרבים שהצטברו על הארץ כתוצאה מניפוץ הזגוגיות של בתי מגורים, מוסדות ציבור ובתי עסק רבים של יהודים תושבי גרמניה.
מתוך: מגרמניה לארץ ישראל
ליל הבדולח
ליל הבדולח הוא הכינוי ללילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938 (ט"ז בחשוון תרצ"ט), שבו נערך בכל רחבי הרייך השלישי (גרמניה ואוסטריה) פוגרום ביהודים. האירוע כונה כך בשל רסיסי הזכוכית הרבים שהצטברו על הארץ כתוצאה מניפוץ הזגוגיות של בתי מגורים, מוסדות ציבור ובתי עסק רבים של יהודים תושבי גרמניה. (ויקיפדיה)
מתוך: אבא משה
ליל הבדולח
ליל הבדולח, הוא הכינוי ללילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938 (ט\"ז בחשוון תרצ\"ט), שבו נערך בכל רחבי הרייך השלישי (גרמניה ואוסטריה) פוגרום ביהודים. האירוע כונה כך בשל רסיסי הזכוכית הרבים שהצטברו על הארץ כתוצאה מניפוץ הזגוגיות של בתי מגורים, מוסדות ציבור ובתי עסק רבים של יהודים תושבי גרמניה.
מתוך: סבא רפי מספר לנכדה עדן את סיפורה של משפחת דרצבכר
ליל הבדולח
ליל הבדולח (בגרמנית: Kristallnacht, נהגה: קריסטלנאכט) הוא הכינוי ללילה שבין 9 ל-10 בנובמבר 1938 (ט"ז בחשוון תרצ"ט), שבו נערך בכל רחבי הרייך השלישי (גרמניה ואוסטריה) פוגרום ביהודים.
מתוך: סיפור העלייה של סבא אהרון