מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

יֵשַׁע
יֵשַׁע הוא מושב בדרום חבל אשכול המשתייך לתנועת המושבים. המושב הוקם בשנת 1957 על ידי קבוצת יהודים ממצרים שגורשו לישראל אחרי מבצע קדש. ברבות השנים, עזבו רובם את המושב ותושבים אחרים באו במקומם. שמות קודמים/זמניים של המושב: מבטחים ג'. (ויקיפדיה)
מתוך: יובל לאהבה – סוזן חדד
יֶבגני אוֹניֶיגין
יֶבגני אוֹניֶיגין, הוא רומן בחרוזים, יצירתו החשובה ביותר של הסופר הרוסי אלכסנדר פושקין. יצירה זו היא בין הנודעות ביותר ביצירות של הספרות והשירה הרוסית, ובמידה רבה היא נחשבת ליצירה מכוננת בתולדותיהן של אלה.
מתוך: מארץ הקור לארץ החמסין
יֶקֶה
כינוי שמקורו ביידיש, אשר התייחס במקור ליהודי גרמניה, וכן גם ליהודים מן המרחב דובר השפה הגרמנית, שאימצו לכאורה את השפה, את אורח החשיבה, הרגלי החיים והמזג של דוברי גרמנית במרכז אירופה. מאוחר יותר בארץ ישראל, הפכה המילה מכינוי כללי לכינוי לאדם בעל נימוסים, דייקנות, נוקשות והיעדר חוש הומור, שתואמות את הסטריאוטיפ של היקה (ויקיפדיה)
מתוך: ילדות מקום המדינה
יֶרֶוָואן
יֶרֶוָואן (נכתב גם ארוואן או אריוואן) היא בירת ארמניה והגדולה שבעריה. ע"פ אומדן רשמי מתאריך 1 בינואר 2021 אוכלוסיית העיר מונה כ-1,091,700 בני אדם, מתוך כ-2,963,300 בארמניה כולה. לאחר נפילת ברית המועצות הפכה ירוואן בשנת 1991 לבירתה של ארמניה העצמאית. אחד האתרים החשובים בעיר הוא מתחם הזיכרון לרצח העם הארמני הכולל שלוש אנדרטאות ואת המוזיאון לרצח העם הארמני השוכנים על גבעה נישאה המשקיפה על העיר. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא שלי – אלה פרידמן
יֶרַח דְבַשׁ
הוא פרק זמן קצר (ימים אחדים או שבועות מעטים) לאחר טקס הנישואים, אותו נוהגים בני הזוג לחגוג בנסיעה לאתר מרוחק כדי לבלות ביחד את החיים החדשים.
מתוך: ארץ ישראל היא שלנו תמיד
יַבְנְאֵל
יַבְנְאֵל היא מושבה ומועצה מקומית במחוז הצפון בישראל בבקעת יבנאל, דרומית-מערבית לטבריה, ממוקמת על כביש 767 מכפר תבור למושבה כנרת. נוסדה ביום 7 באוקטובר 1901; הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1951. המועצה המקומית מורכבת מארבעה יישובים שצמודים זה לזה: יבנאל, בית-גן, משמר השלושה וסמדר. שלושת היישובים הראשונים היו במקור מושבות ואילו סמדר המרוחקת יותר הייתה במקור מושב.
מתוך: מרוסיה "לבית גן" וההתיישבות בה
יָטְבָתָה
קיבוץ בדרום הערבה, כ-45 ק"מ מצפון לאילת. הוא הוקם בסוף 1957 לאחר מספר שנים בהן היה המקום היאחזות נח"ל. היאחזות עין רדיאן, השלישית בארץ, קמה ב-1951 סמוך לקידוח שהזרים מים לאילת תוך מטרה לשמור על המתקן והצינור, ואבטחת הדרך בין באר שבע ואילת בהיותה נקודת היישוב היחידה לאורכה. (ויקיפדיה)
מתוך: הקמת קיבוץ יטבתה
יָעֵל אֵשֶׁת חֶבֶר הַקֵּינִי
יָעֵל אֵשֶׁת חֶבֶר הַקֵּינִי היא דמות מקראית, המוזכרת בספר שופטים פרק ד' כמי שהרגה את סיסרא כאשר נלחם בדבורה הנביאה וברק בן אבינעם, וכן כשופטת בישראל. יעל הייתה אשת חבר משבט הקיני, שהיו צאצאי חובב בן רעואל חותן משה, ונחשבו מאז כשבט מקורב לעם ישראל. אך יש הסוברים כי אין הכוונה שהיא הייתה אשתו של איש בשם חבר, אלא שהייתה שייכת לשבט בשם "חבר הקיני" (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור חייה של יעל צבי
יָצִיץ
מושב בשפלה, כ-7 ק"מ מדרום לרמלה, בתחום המועצה האזורית גזר. משתייך לתנועת המושבים. שטחו כ-2,000 דונם. מקור השם בפסוק "הבאים ישרש יעקב, יציץ ופרח ישראל" (ישעיהו, כ"ז, ו'), ממנו נלקח גם שם המושב הסמוך, ישרש. המושב נוסד בשנת 1950 על ידי עולים מטריפולי, שהם וצאצאיהם מהווים עד היום את עיקר תושבי המושב. המושב נמצא בתהליכי פיתוח והרחבה.
מתוך: מברזלנות לבישול
יָקוּם
קיבוץ השייך לתנועת הקיבוץ הארצי ונמצא באזור השרון. הקיבוץ שוכן בין הערים הרצליה ונתניה, ושדותיו נושקים לשדות קיבוץ תל יצחק מצד מזרח. מצד מערב ממוקמים כביש החוף, קיבוץ געש ושפיים. יקום שייך למועצה אזורית חוף השרון. הקיבוץ הוקם בשנת 1947.
מתוך: סבתא גמבט מעיראק לירושלים