מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

י. ל. פרץ
יצחק ליבוש פרץ, שנודע בראשי התיבות י"ל פרץ (18 במאי 1851 – 3 באפריל 1915; ט"ז באייר התרי"א - י"ט בניסן התרע"ה; רוסית: Ицхок-Лейбуш Перец, פולנית: Icchok Lejbusz Perec), מחשובי הסופרים ביידיש ובעברית ואחד מאבות תקופת התחייה בספרות. י"ל פרץ תיאר חיי הקהילה היהודית במזרח אירופה, הזדהה עם סבלות פשוטי העם וכתב באור חיובי על תנועת החסידות, שהייתה בתקופה זו יעד להתקפות עזות הן מצד המשכילים היהודיים והן מצד נאמני הדת במתכונתה המסורתית הישנה, המתנגדים.
מתוך: סיפור שלוש המתנות
י.ב.מ
חברת IBM פועלת בישראל משנת 1949, כאשר הייתה אחת החברות הבינלאומיות הראשונות (הראשונה מבין חברות טכנולוגיית המידע) שפתחו סניף במדינה שזה עתה נולדה. IBM הייתה גם הראשונה להקים מרכז מדעי בישראל, בשנת 1972. IBM ישראל מציעה פתרונות עסקיים וטכנולוגיים לחברות וגופים, בכל סדר גודל, במגזרי המשק השונים: טכנולוגיה והיי-טק, תעשייה, תקשורת, תשתיות, בנקאות, ביטוח, מסחר וקמעונאות, תחבורה, בריאות, אקדמיה, ממשלה, רשויות מקומיות ומערכת הביטחון. היא מעסיקה בישראל כ- 2,200 עובדים, כמחציתם חוקרים ומפתחים, מה שמאפשר לשלב פתרונות מו"פ חדשניים בפרויקטים שמבצעת החברה. ויקיפדיה תרומה ייחודית של יבמ ישראל לתרבות הישראלית הייתה הוצאת כתב העת "מחשבות" - כתב עת להגות ומדע בעריכת צבי ינאי, שיצא לאור משנות ה-60 עד שנות ה-90.
מתוך: סבתא אילנה מספרת לנטע את תולדות חייה
י.מ.ק.א ירושלים
ימק"א הבינלאומית ירושלים (באנגלית: Jerusalem International YMCA) הוא מרכז חינוך, תרבות וספורט הממוקם בלבה של ירושלים והיה מסונף בעבר לארגון ימק"א (איגוד הצעירים הנוצרים) בארצות הברית. מרכז ימקא ירושלים חורט על דגלו את טיפוח היחסים בין נוצרים, מוסלמים ויהודים דרך פעילויות תרבות וספורט משותפות. בבניין, שהוא אחד הבולטים בירושלים ומן המושקעים בין בנייני הארגון בעולם, פועלים גם אולם קונצרטים קטן ומהודר ומלון, ובמשך שנים רבות פעל במקום גם אצטדיון ימק"א ששימש כמגרשן הביתי של קבוצות בית"ר ירושלים והפועל ירושלים, עד שפונה ונהרס לטובת פרויקט נדל"ן יוקרתי. מבנה ימק"א עצמו הוכרז כמבנה לשימור. (ויקיפדיה)
מתוך: רקדנית הבלט
י"ט כסלו
חג הגאולה או ראש השנה לחסידות הוא מועד המצוין מדי שנה, בתאריך י"ט בכסלו, לזכר שחרור מייסד חסידות חב"ד, רבי שניאור זלמן מלאדי (המכונה "אדמו"ר הזקן"), מהכלא הרוסי ביום זה בשנת ה'תקנ"ט (29 בנובמבר 1798). ביום זה מצוין גם יום הילולא של המגיד ממזריטש.
מתוך: גבורה יהודית ברוסיה הקומוניסטית
יְהוֹשֻׁעַ חַנְקִין
יְהוֹשֻׁעַ חַנְקִין (26 בדצמבר 1864 - 11 בנובמבר 1945), מאנשי הציונות המעשית, כונה גואל אדמות העמק, משום שעסק ברכישה של קרקעות בארץ ישראל ובמיוחד בעמק יזרעאל, עבור ההתיישבות היהודית בארץ ישראל.
מתוך: משפחה חקלאית בישוב קדימה
יְסוֹדוֹת - מושב
יְסוֹדוֹת הוא מושב שיתופי חרדי באזור השפלה, ליד גדרה, השייך למועצה אזורית נחל שורק. היישוב הוקם בשנת 1946 על ידי ניצולי שואה מגרמניה, הונגריה וטרנסילבניה, חברי תנועת פועלי אגודת ישראל. גרעין המקימים שכן תחילה במגדיאל שבשרון. במהלך מלחמת העצמאות, בשנת 1948, קיבלו אנשי הגרעין את הקרקע, כדי להוות נקודת שליטה על דרך בורמה. בהתחלה נקרא היישוב "נתיבה". בהמשך עברו מעט מזרחה ושמו של היישוב החדש נקרא על ידי מייסדיו "קיבוץ יסודות שעל ידי קבוצת נתיבה".
מתוך: סבתא חנה מספרת על משפחות וייס ופרידמן
יְסוּד הַמַּעֲלָה
יְסוּד הַמַּעֲלָה היא מושבה בדרום עמק החולה. היא הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1949. מקור השם, שהוצע על ידי פישל סלומון, מן הפסוק: "כִּי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן הוּא יְסֻד הַמַּעֲלָה מִבָּבֶל" (עזרא, ז',ט'). בשטח המושבה נמצאו שרידי בית כנסת המתוארך בין המאה ה-4 למאה ה-6 לספירה.
מתוך: my history – ההיסטוריה שלי
יְסוּד הַמַּעֲלָה
יְסוּד הַמַּעֲלָה היא מושבה ומועצה מקומית בדרום עמק החולה. היא הוקמה ב-1883 והוכרזה כמועצה מקומית ב-1949. היא הייתה מהמושבות הראשונות שהקימו אנשי העלייה הראשונה, והמושבה השנייה שהוקמה בגליל העליון אחרי ראש פינה. (ויקיפדיה)
מתוך: הקמת משפחה ושורשים – דיצה שחם
יְרֻשָּׁה
רְכוּשׁ שֶׁאָדָם מְקַבֵּל מֵהוֹרָיו אוֹ מִקְּרוֹבָיו לְאַחַר מוֹתָם.
מתוך: אני אסתריקה
יִידִישְׁקַיְיט
יִידִישְׁקַיְיט (בעברית: "יהדות", כלומר "דרך החיים היהודית"), הוא מושג המתייחס לתמצית ההוויה של יהדות מזרח אירופה. כאשר נעשה שימוש במושג על ידי יהודים אורתודוקסים, הוא מתייחס לאורח החיים הדתי. מנקודת מבט חילונית יותר היידישקייט מזוהה עם יידישיזם ובכלל זה עם תרבות יידישאית, או מנהגים עממיים של יהודים דוברי יידיש, כגון מסורות דתיות עממיות, מזון יהודי מזרח אירופי, הומור ביידיש, חיי השטעטל, ונגינת כליזמרים. (ויקיפדיה)
מתוך: רקמת חיי – מירה מעפיל
יִידִישְׁקַיְיט
יִידִישְׁקַיְיט (בעברית: "יהדות", כלומר "דרך החיים היהודית"), הוא מושג המתייחס לתמצית ההוויה של יהדות מזרח אירופה. כאשר נעשה שימוש במושג על ידי יהודים אורתודוקסים, הוא מתייחס לאורח החיים הדתי. מנקודת מבט חילונית יותר היידישקייט מזוהה עם יידישיזם ובכלל זה עם תרבות יידישאית, או מנהגים עממיים של יהודים דוברי יידיש, כגון מסורות דתיות עממיות, מזון יהודי מזרח אירופי, הומור ביידיש, חיי השטעטל, ונגינת כליזמרים. (ויקיפדיה)
מתוך: כרטיס בכיוון אחד לישראל – הנרי רוזנבלט
יִידִישׁ
הַלָּשׁוֹן הַיְּהוּדִית הַמְּדֻבֶּרֶת בְּפִי יְהוּדִים אַשְׁכְּנַזִּים, בְּעִקָּר בְּאַרְצוֹת הַגּוֹלָה (בְּמִזְרַח אֵירוֹפָּה וּבְמֶרְכָּזָהּ, בְּאַרְצוֹת הַבְּרִית וְעוֹד): מֶנְדֵּלִי מוֹכֵר סְפָרִים, פֶּרֶץ, אָשׁ, שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם וְרַבִּים אֲחֵרִים כָּתְבוּ יְצִירוֹת בִּלְשׁוֹן יִידִישׁ.
מתוך: ההתאקלמות בישראל – ריבה קובנטור
יִצְחָק רַבִּין
יִצְחָק רַבִּין א' באדר תרפ"ב, 1 במרץ 1922 – י"ב בחשוון תשנ"ו, 4 בנובמבר 1995) היה הרמטכ"ל השביעי של צה"ל וראש ממשלת ישראל החמישי. רבין היה מפקד גדוד בפלמ"ח, מפקד חטיבת הראל במלחמת העצמאות, הרמטכ"ל השביעי של צה"ל עליו פיקד בעת מלחמת ששת הימים. לאחר פרישתו מצה"ל היה שגריר ישראל בארצות הברית וראש ממשלת ישראל מטעם מפלגת העבודה בשתי קדנציות. רבין נרצח במהלך כהונתו כראש ממשלה בידי מתנקש יהודי-ישראלי, יגאל עמיר, שהתנגד להסכמי אוסלו. (ויקיפדיה)
מתוך: לאה ודדרו המבשלת האגדית של משפחת רבין
יִשְׁעִי
יִשְׁעִי הוא מושב בהרי יהודה, מושב חקלאי בהרי יהודה, סמוך לתל בית שמש ולקיבוץ צרעה, מייסודו של הפועל המזרחי. המושב מתמחה בחקלאות מודרנית ואורגנית. כלכלת בני המושב התבססה בעבר על מטעי אבוקדו רבים, גידול פטם וגידולי שדה, אולם כיום רובם הגדול של המשקים אינם מתפרנסים מחקלאות. תושבים רבים משכירים יחידות דיור במושב. רוב התושבים מתפרנסים כיום מעבודות חוץ. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של סבא משה הינדי לארץ
יִשְׁעִי
מושב בהרי יהודה, מושב חקלאי בהרי יהודה, סמוך לתל בית שמש ולקיבוץ צרעה, מייסודו של הפועל המזרחי. המושב מתמחה בחקלאות מודרנית ואורגנית. כלכלת בני המושב התבססה בעבר על מטעי אבוקדו רבים, גידול פטם וגידולי שדה, אולם כיום רובם הגדול של המשקים אינם מתפרנסים מחקלאות. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה וההתיישבות של סבתא לאה
יִשְׁעִי מושב
יִשְׁעִי הוא מושב מייסודו של "הפועל המזרחי". מקור שמו – הפסוק "לְדָוִד יְהוָה אוֹרִי וְיִשְׁעִי מִמִּי אִירָא יְהוָה מָעוֹז חַיַּי מִמִּי אֶפְחָד" (תהילים כז א)‏, כמו גם על שמו של ישעי משבט יהודה, אשר מוזכר במקרא בסמוך לנחם ולזנוח (שגם על שמם קרויים מושבים בסביבות בית שמש) - דברי הימים א, פרק ד, פסוקים יח-כ. זהו מושב חקלאי בהרי יהודה, סמוך לתל בית שמש ולקיבוץ צרעה. המושב נוסד ב-כ"ז בתמוז ה'תש"י - 12 ביולי 1950, על ידי עולים מתימן (חלקם מבלאדנס, חלקם מצנעא). עד היום לא השתנה צביונו העדתי של המושב, ורוב התושבים הם בני העדה התימנית, ושומרי מצוות.
מתוך: מילדות במושב לריקודי עם