מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

ח'ילווה
היה חדר גדול ורחב נקי ובלי תמונות או ציורים וקישוטים, מרוהט בפשטות רק שטיחים ומזרנים שעליהם יושבים המתפללים, ובאמצע היה וילון ארוך שמחלק את החדר לשני חלקים, חלק לגברים וחלק אחר לנשים הן היו שומעות את התפילה אך אסור להן להיחשף לגברים, הגברים מתפללים בקול רם והנשים מקשיבות ומתפללות גם בקול נמוך. ושם היו דנים גם בכל מה שקשור לענייני הדת או התושבים.
מתוך: סבא רבא ועץ זית אחד
ח'אלייה
ח'אלייה הוא הגולאש של הגרוזינים, זהו תבשיל עשיר בטעמים המתבשלים עם עגבניות, פלפלים חריפים ומתובלים בתערובת התיבול האופיינית למטבח הגרוזיני.
מתוך: מגאורגיה לישראל – רותי קיקושוילי
ח'ומייני
אייתוללה סייד רוח-אללה מוסאווי ח'ומייני (בפרסית: سیّد روح‌الله مصطفوی موسوی خمینی 24 בספטמבר 1902 – 3 ביוני 1989) היה כהן דת מוסלמי שיעי ומנהיגה הפוליטי של המהפכה האסלאמית באיראן ב-1979, שבה הורד מכיסאו השאה האחרון – מוחמד רזא שאה פהלווי. לאחר המהפכה שימש ח'ומייני בתפקיד המנהיג העליון – התפקיד החשוב ביותר במערכת הפוליטית של הרפובליקה האסלאמית החדשה. הוא החזיק בתפקיד זה עד יום מותו. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה מאיראן של סבתא רוזה רז
חֲבַלְבַּל הַשָּׂדֶה
צמח שהוא גאופיט רב שנתי, מטפס או שרוע על האדמה, בעל תפוצה במרבית חצי הכדור הצפוני, הגדל גם במרבית אזורי ישראל. הפריחה בישראל בין מרץ לאוקטובר בצבעי ורוד או לבן. הפרחים הם בצורת פעמון, וקוטרם 1-2.5 ס"מ. העלים הם בצורת לב או חץ, ומסודרים באופן לולייני. גודלם 2-5 סנטימטרים. (ויקיפדיה)
מתוך: הילדות של סבתא רחל שחורי בקיבוץ
חֲגוֹר
חֲגוֹר הוא מושב השוכן בין ראש העין לכפר סבא, שנוסד בשנת 1949. בעבר היה מושב שיתופי וכיום הוא מושב עובדים. מייסדי המושב היו יוצאי גדוד 9 של הפלמ"ח, עולים מתפוצות שונות, רובם יוצאי בולגריה ופרס. המושב משתייך למועצה אזורית דרום השרון. (ויקיפדיה)
מתוך: כאן הוא ביתי ובו שוכן הלב שלי
חֲטִיבַת יִפְתָּח
חֲטִיבַת יִפְתָּח (חטיבה 11, בעבר נקראה גם חטיבה 576), בראשיתה חטיבת פלמ"ח שהוקמה בגליל בעצומה של מלחמת העצמאות, בסוף מאי 1948. החטיבה, שאחרי פירוק הפלמ"ח השתלבה בצה"ל, לחמה בכל מלחמות ישראל ועברה גלגולים רבים. (ויקיפדיה)
מתוך: הגיוס לפלמ"ח והתפקיד המשמעותי שלי
חִזְרָן
חִזְרָן - מארמית תלמודית, או בַּמְבּוּק הוא שם כולל לתת-משפחה של צמחים ירוקי-עד רב-שנתיים במשפחת הדגניים. כמה מסוגי החזרן הם ענקיים, ומהווים את סוגי הדגנים הגדולים ביותר. ישנם כ-1,400 מינים שונים של חזרן. (ויקיפדיה)
מתוך: העלייה של סבא יחזקאל לארץ
חִינָה
חִינָה (או חֶנָה) היא טקס הנהוג בקרב עמים שונים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, בקרן אפריקה ובהודו לפני החתונה, כטקס מעבר מחיים כיחידים לחיי זוגיות. הטקס אומץ גם על ידי חלק מיהודי עדות המזרח. בטקס מורחים חומר אדום-כתום, המופק מעלי הכופר הלבן בצורה עגולה על כפות ידי החתן והכלה כרמז לצורתו של מטבע, כברכת שפע וכסימן למזל טוב. (ויקיפדיה)
מתוך: שם המשפחה כשם המקום
חִינָה (או: חִנֵּה, חֶנָה)
טקס הנהוג בקרב עמים שונים במזרח התיכון, בצפון אפריקה, בקרן אפריקה ובהודו לפני החתונה, כטקס מעבר מחיים כיחידים לחיי זוגיות. (ויקיפדיה)
מתוך: ממרבד הקסמים עד להתיישבות במזכרת בתיה
חֶבְרוֹן
חֶבְרוֹן היא עיר פלסטינית - ישראלית במרכז הר חברון שבהרי יהודה, כ-35 ק"מ דרומית לירושלים. העיר שוכנת בגובה של כ-930 מטר מעל פני הים. חברון היא אחת הערים העתיקות במזרח התיכון ומהערים העתיקות בעולם המאוכלסות באופן כמעט רצוף מאז העת העתיקה. היא העיר הגדולה ביותר בשטחי הרשות הפלסטינית. לפי נתוני הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2016, מתגוררים בה כ־215 אלף פלסטינים. בישוב היהודי בחברון גרים כאלף יהודים. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא מלכה היא דור שישי בארץ
חֶבֶל הַסוּדֶטִים
היה שמו של אזור בצ'כוסלובקיה, סמוך לגבולה עם גרמניה, שבו שכנו בעיקר תושבים ממוצא גרמני, אשר כונו "גרמנים סודטים". האזור כלל את הרי הסודטים ואת יער גאברטה. לאחר מלחמת העולם השנייה גורשו כל הגרמנים מהחבל, והוא חזר להיות בתחום צ'כוסלובקיה, ולאחר 1993 - בצ'כיה. (ויקיפדיה)
מתוך: סבא שאול שוורץ מספר על השואה והעלייה
חֶלְם
עיר במזרח פולין. העיר שוכנת במחוז לובלין, ממזרח לעיר לובלין וכ-20 ק"מ מגבול אוקראינה. יהודים ישבו בעיר מאות בשנים והייתה בה קהילה יהודית גדולה. במסורת היהודית התפרסמה חלם כבירת הטיפשות והאבסורדיות, ואגדות חכמי חלם הפכו לנכסי צאן ברזל של הפולקלור וההומור היהודיים. (ויקיפדיה)
מתוך: חיי שרה וישנה
חֶלוואן
חֶלוואן (בערבית: حلوان;) היא עיר מדרום לקהיר, המהווה חלק מהמטרופולין של הבירה המצרית. העיר שוכנת על גדות הנילוס, מול ממפיס. העיר מהווה מרכז תעשייתי חשוב ושוכנת בה אוניברסיטת חלוואן. העיר הייתה אתר נופש לעשירי קהיר עקב מעיינות המרפא שבסביבתה והוקמו בה וילות וארמונות. קו מספר 1 של הרכבת התחתית של קהיר מסתיים בחלוואן. (ויקיפדיה)
מתוך: לבנה זמיר – זכרונות מהחיים במעברת טבריה