מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

זוג חקלאי
(בלשון הומור) זוג שבמרחק ביניהם יכול לעבור קומביין.
מתוך: זוג חקלאי
זוגדידי
זוּגדידי (בגאורגית: ზუგდიდი) היא בירתה ההיסטורית של סמגרלו, המחוז ההיסטורי שבמערב גאורגיה. זוגדידי שוכנת על גדת נהר צ'חוֹאוּשי (ჩხოუში) במרחק 110 ק"מ מהים השחור. היא הוכרזה לעיר בשנת 1918. בזוגדידי ישנם מפעלים חשובים, ביניהם מפעל לתה. ליד זוגדידי, לפני הכניסה לסכר אנגורי, שעל נהר האנגורי, מפעל ההידרו-אלקטרי הגדול ביותר בקווקז. (ויקיפדיה)
מתוך: פרקים משמעותיים מחייו של שלווה חיחינשוילי
זוהר הקוטב
צבעו של זוהר הקוטב נקבע בהתאם לסוג האטום. ירוק, שהוא הצבע הנפוץ ביותר, נוצר כתוצאה מפגיעה באטום חמצן. ואילו צבעים נדירים יותר כאדום וכחול נוצרים מאטומי מימן או חנקן, או מפגיעה ברמה גבוהה יותר של האטמוספירה. (ויקיפדיה)
מתוך: זוהר הקוטב של סבתא זינה פייקין
זחוק (סחוג)
זחוק (או: סחוג, בערבית: سحوق, תעתיק מדויק: סחוק) הוא ממרח חריף עשוי מפלפלת צ'ילי שמקורו במטבח התימני. ישנם מספר סוגים של סחוג, המוכרים שבהם הם האדום, העשוי מפלפלים חריפים אדומים מיובשים, והסחוג הירוק אשר מכיל פלפלים ירוקים טריים ועשבי תבלין טריים בלבד, אם כי יש המכינים גם אותו מפלפלים מיובשים. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורה של סבתי מרגלית
זחל"ם
זחל"ם, ראשי תיבות של "זחלי למחצה" (מאנגלית: half-track), הוא כלי רכב אזרחי או רכב קרבי משוריין המונע באמצעות שני זחלים מאחור וזוג גלגלים בחזית להיגוי. מערכת המזקו"ם (מערכת זחלים, קפיצים ומרכובים) בירכתיים משמשת להנעת הרכב ומאפשרת את העבירות המיוחדת שלו. המטרה בשילוב בין זחלים לגלגלים היא לשלב בין העבירות בשטח של רכב זחלי כדוגמת הטנק עם היגוי ושליטה של רכב אופני. לעתים מתווסף לרכב זחלי נטל או "משקל מת" כדי לשפר את החיכוך עם הקרקע ואת כוח הגרר של הכלי, אך אפשרות כזו אינה קיימת בזחל"ם ויש להכביד אותו באמצעות הוספת מטען. מלפנים מותקן תוף גלילי שמסייע לעבירות. כך למשל כאשר הרכב עובר מעל לתעלה ונשאר במצב בו הגלגלים הקדמיים בתוכה, התוף נשען על צדה האחד והזחלים מצדה השני, מנע התוף את התקעות הכלי בתעלה ועל ידי דחיפה של מערכת הזחלים להתקדמות והחלצות ממנה. הזחל"ם אפשר לראשונה ניוד כוחות רגלים במהירות תוך מתן הגנה כנגד אש מנשק קל, אך החיילים נותרים חשופים לירי תלול מסלול, מנשק כגון מרגמות או תותחים עם פגזי רסס.
מתוך: אני ומלחמת יום כיפור