מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

הפרהוד
הפרהוד (בערבית: الفرهود, בתרגום חופשי: "ביזה", "שוד";[1] משמעות המושג בפועל: הפחדה ברוטלית כלפי נשלטים) הוא שמן של פרעות שנערכו באוכלוסייה היהודית בבגדאד, בירת עיראק, בחג השבועות ו' בסיוון-ז' בסיוון תש"א, 1-2 ביוני 1941. בפוגרום, שהיה על רקע אנטישמי, נרצחו לפחות 179 יהודים, 2,118 נפצעו, 242 ילדים היו ליתומים, ורכוש רב נבזז. מספר בני האדם שרכושם נבזז הגיע לכ-50,000.[2] הנרצחים נקברו בקבר אחים בבגדאד. במהלך ההתערבות המאוחרת של הצבא לעצירת הפרעות נהרגו כמה עשרות, עד כמה מאות, מוסלמים ולא-יהודים אחרים. האירועים שימשו כגורם מאיץ לצמיחתה של המחתרת הציונית בעיראק ולתהליך שבסופו של דבר הביא לעליית יהודי עיראק לארץ ישראל במבצע עזרא ונחמיה, עשור לאחר מכן.
מתוך: הילדה בן צור
הפרהוד
הפרהוד הוא שמן של פרעות שנערכו באוכלוסייה היהודית בבגדאד, בירת עיראק, בחג השבועות ו' בסיוון-ז' בסיוון תש"א, 1-2 ביוני 1941. בפרעות נרצחו לפחות 179 יהודים, 2,118 נפצעו, 242 ילדים היו ליתומים, ורכוש רב נבזז. מספר בני האדם שרכושם נבזז הגיע לכ-50,000. הנרצחים נקברו בקבר אחים בבגדאד. במהלך ההתערבות המאוחרת של הצבא לעצירת הפרעות נהרגו כמה עשרות, עד כמה מאות, מוסלמים ולא-יהודים אחרים. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור העלייה והקליטה של רבקה כהן
הפרחת הנגב
בן גוריון קרא לנוער מכל הארץ לבוא לנגב ולהתיישב בו ולהפוך לאנשי חינוך בעיירות הפיתוח שם. לשם כך יזם הקמת סמינר למורים במדרשת שדה בוקר. ואכן ברבות השנים רבים מבוגרי המחזור הראשון הפכו למורים,מנהלי בתי ספר ומפקחים במחוז הדרום.
מתוך: החתונה הראשונה במדרשת שדה בוקר
הפרטה
העברה משליטה ציבורית לשליטה פרטית. בקיבוץ זה בא לידי ביטוי, בכך שכלל השירותים של הקיבוץ שניתנו ללא עלות, החלו לשלם. כמו שיוך הבתים לבעלות פרטית, תשלום על האוכל ועוד.
מתוך: החיים והעבודה בקיבוץ הישן
הפרטיזנים
הפרטיזנים היו קבוצות לוחמים שהתארגנו נגד הכוחות של גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה. הם נלחמו כנגד הצבא הגרמני והצבאות של בנות הברית של גרמניה הנאצית. שיטות הלוחמה שלהם היו שיטות גרילה, כלומר של לוחמה זעירה של קבוצות קטנות וזריזות. הפרטיזנים תקפו את הצבא הסדיר בצורה גמישה ומהירה ולא אפשרו לו להתמודד מולן היטב. מחוץ לאזרחי המדינות הכבושות שנלחמו בנאצים, הצטרפו לפרטיזנים גם יהודים רבים שברחו מהגטאות ומהמחנות.
מתוך: מילדות בשואה לאור החסידות
הפריצה לכלא עכו
פעולת פשיטה של הארגון הצבאי לאומי, שנערכה ב־4 במאי 1947, במהלכה כוח אצ"ל שהתחזה לפלוגת הנדסה בריטית פרץ את חומות כלא עכו ואסירים רבים שהיו כלואים נמלטו. בנמלטים נמנו 41 אסירי אצ"ל ולח"י, שישה מתוכם נהרגו בנסיגת הכוח ושמונה נוספים נתפסו והוחזרו לכלא. 27 מתוכם הצליחו לצאת לחופשי בהם מפקדים בכירים באצ"ל דוגמת איתן לבני. (ויקיפדיה)
מתוך: ירושלים של ילדותי – אהובה צברי
הפרסטרוייקה
שינויים שערך גורבצ'וב נשיא רוסיה שאיפשרו לאנשים להביע את דעתם ביתר חופשיות. בתקופה זו גברה האנטישמיות שם
מתוך: מאוקראינה לישראל
הפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית
הפרעת דְּחָק פוסט-טראומטית (או הַלֶּמֶת: PTSD) או בקיצור פוסט-טראומה, היא הפרעה פסיכיאטרית, מתחום הפרעות הקשורות לדחק וטראומה ,המתפתחת בעקבות חוויית אירוע המסכן את שלמותו הפיזית והנפשית של אדם (טראומה), כמו מעורבות בתאונת דרכים, לידה או היריון קשים, פיגוע טרור, קרב, שוד, תקיפה מינית, נטישה, שרפה וכדומה. אין הכרח שהאירוע יהיה קיצוני על-פי אמות מידה אובייקטיביות ומספיק שהוא מעורר אימה. התוצאה של כל אלו יכולה להיות פגיעה חמורה בניהול החיים לאחר האירוע הטראומטי. (ויקיפדיה)
מתוך: השריפה
הפרעת קשב
הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, או בקיצור הפרעת קשב (מוכרת כ-ADHD, ראשי תיבות באנגלית של Attention Deficit Hyperactivity Disorder), היא הפרעה נוירו-התפתחותית[1] שתסמיני הליבה שלה הם קשיי קשב וקשיי ריכוז, היפראקטיביות (פעלתנות יתר), ואימפולסיביות[2][3][4]. עם זאת, לא כל התסמינים חייבים להופיע כדי לענות על הקריטריונים של אבחנת הפרעת קשב.
מתוך: סבתא דליה דבקה במטרה
הפרשת חלה
תרומת חלה (או נתינת חלה או הפרשת חלה) היא מצווה מהתורה להפריש מכל מאפה מחמשת מיני דגן חלק שיינתן לכהן על מנת שיאכל אותו בטהרה, בדומה לתרומה. מאחר שבימינו לא ניתן לעשות או לאכול את החלה בטהרה, בפועל לא נותנים את החלה לכהן אלא ברוב המקרים שורפים אותה כדין חלה טמאה.
מתוך: חוויות ילדות בעיר טבריה
הפרשת חלה
תרומת חלה (או ראשית עריסותיכם או נתינת חלה או הפרשת חלה) היא מצווה על כל יהודי להפריש חלק מהלחם כתרומה גדולה הניתנת לכהן ונאכלת בטהרה. על פי ההלכה נפסק שיש להפריש תרומת חלה מהעיסה, כשכמות הקמח מגיעה לעשירית האיפה
מתוך: קערת האלומיניום ומגש הפיתות מתימן
הפרשת חלה
מתנת כהונה אחת ומיוחדת נמסרה בידי נשות העם היהודי, והיא מתנת חלה, או כפי שאנו קוראות לה בימינו - "הפרשת חלה ". מצווה זו, מלבד היותה מיוחדת לנשים, היא מצווה חביבה במיוחד היות והייתה המצווה הראשונה שניתנה לעם ישראל כשנכנסו לארץ: "בבואכם אל הארץ אשר אני מביא אתכם שמה... ראשית עריסותיכם חלה תרימו תרומה..." (במדבר, ט"ו/י"ט)
מתוך: הפרשת חלה
הפשיטה על האי גרין
הפשיטה על האי גרין (בצה"ל: מבצע בולמוס 6) הייתה פשיטה של כוחות שייטת 13 וסיירת מטכ"ל בלילה שבין 19 ו-20 ביולי 1969, במהלך מלחמת ההתשה, על האי גרין שבצפון מפרץ סואץ. בפשיטה נהרגו שישה חיילי צה"ל ו-11 נפצעו. למצרים נגרמו 70–80 הרוגים מתוך 100 אנשים על האי. (ויקיפדיה)
מתוך: הקשר בין חיל הקשר לקשר הרב דורי – עדינה זילברמן
הפתרון הסופי
קיצור המושג 'הפתרון הסופי לבעית היהודים', והיא התכנית של הנאצים לרצח מתוכנן של יהודי אירופה. היא גובשה בועידת ונזה שבברלין, בינואר 1942, כאשר ברקע התקיימו כבר רציחות המוניות בשטחי הכיבוש בברית המועצות
מתוך: על קו הגבול
הפתרון הסופי של שאלת היהודים
הפתרון הסופי של שאלת היהודים הידוע בקיצור כ"הפתרון הסופי", הוא השם שנתנה גרמניה הנאצית להשמדת העם היהודי שבוצע במהלך השואה בתקופת מלחמת העולם השנייה. לפי אומדנים שערכו היסטוריונים, נרצחו במחנות ההשמדה כ-3.5 מיליון יהודים. כ-1.5 מיליון נוספים הומתו ברציחות המוניות בידי האיינזצגרופן, וכמיליון יהודים מתו בגטאות ובצעדות המוות מרעב, מתשישות וממחלות.
מתוך: ירושה עוצמתית מסבא
הצאלון
צֶאֱלוֹן נאה (שם מדעי: Delonix regia) הוא עץ תרבותי מתת-משפחת הקסאלפיניים שמקורו במדגסקר. העץ בעל נוף רחב וגובהו 5–12 מטרים. בעת הפריחה מתכסה העץ בפרחים גדולים בצבע כתום-אדום (ואכן, שמו בשפות אחדות הוא "עץ השלהבת"). העץ גדל רק במקומות חמימים.
מתוך: שכונת ילדותי – עץ הצאלון
הצאר ניקולאי השני
הצאר ניקולאי השני (18 במאי 1868 17 ביולי 1918) היה הקיסר האחרון של האימפריה הרוסית, שירש בשלטון את אביו אלכסנדר השלישי ב-1894. בתקופת שלטונו נקלעה האימפריה למשבר פוליטי חריף שהועצם על ידי האבדות הכבדות בחזית שספגה בעת מלחמת העולם הראשונה (1914 - 1918). כשרונו של ניקלואי לא עמד לו לנווט את האימפריה ברגעיה הקשים ובסופו של דבר הסתיים שלטונו במהפכת פברואר בשנת 1917, שהביאה לסיום השלטון בן שלוש-מאות השנים של שושלת רומנוב ברוסיה. גם הממשלה הזמנית, שקמה בעקבות המהפכה, כשלה במשימה, והבולשביקים עלו לשלטון במהפכת אוקטובר באותה שנה. הבולשביקים הוציאו להורג את ניקולאי יחד עם בני משפחתו ב-1918.
מתוך: מדרום אפריקה לישראל
הצבא האדום
הצבא האדום של הפועלים והאיכרים (ברוסית: Рабоче-Крестьянская Красная Армия) היה עד 1946 שמו של צבא הקבע של ברית המועצות, אחד מזרועות הכוחות המזוינים של ברית המועצות. נודע בקיצור בכינוי הצבא האדום עקב זיהויו עם הדגל האדום שאומץ על ידי המפלגה הקומוניסטית. לאחר מלחמת העולם השנייה, נקרא בשם הצבא הסובייטי אך המשיך להיות ידוע גם בשם "הצבא האדום". (ויקיפדיה)
מתוך: סיפורו של אלכסנדר גולוב