מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

גטו
גטו בהקשר ההיסטורי-יהודי הוא הכינוי לצורת ההתיישבות היהודית בגולה ברבעים וביישובים נפרדים, מסוגרים בתוך עצמם מבחינה תרבותית מהעמים הלא-יהודיים. מקור המונח "גטו" ברובע היהודי בעיר ונציה במאה ה-16, שם היה הרובע בסביבת בית היציקה (באיטלקית: Ghetto), ומאז הפך השם לרווח לכל רובעי היהודים באירופה. (ויקיפדיה)
מתוך: סיפור הגבורה של שלום עוז
גטו
אזור התיישבות של יהודים בגולה. הגטו היה אזור נפרד ,מסוגר מבחינה חברתית ותרבותית. כל חיי הקהילה היהודית התנהלו בגטו ע"י מנהיגים שנבחרו מתוך יושבי הגטו. בזמן השואה ,רוכזו היהודים שגרו ברחבי הערים בתוך האזורים הללו וחלו עליהם הוראות מתי ניתן לצאת מהגטו ומי רשאי לאשר יציאה מהגטו. ריכוז היהודים בגטו היה שלב לפני שילוחם למחנות השמדה.
מתוך: המשכיות לאחר השואה
גטו
גטו- מתחם סגור מוקף בגדרות ושערים למתחם הוכנסו יהודי העיר ללא שום תנאי מחייה,משם הם הובלו למכונות ההשמדה.
מתוך: למרות הכל
גטו
בהקשר ההיסטורי-יהודי הוא הכינוי לצורת ההתיישבות היהודית בגולה ברבעים וביישובים נפרדים, מסוגרים בתוך עצמם, מכורח או מרצון, מבחינה תרבותית מהעמים הלא-יהודיים. מקור המונח ברובע היהודי בעיר ונציה במאה ה-16, שם היה הרובע בסביבת בית הציקה (באיטלקית: ghetto), ומאז הפך השם להיות רווח לכל רובעי היהודים באירופה. במלחמת העולם השנייה השתמשו הנאצים במונח לרחובות ורבעים מגודרים, שבהן רוכזו יהודי הסביבה. כשלב ביניים לפני שילוחם אל מחנות ההשמדה או חיסולם בדרכים שונות כחלק מתוכנית הפתרון הסופי, בשנותיה הראשונות של המלחמה. גטאות אלה, שהוקמו בערים רבות במזרח אירופה נודעו בתנאי המחיה הירודים באופן קיצוני - צפיפות רבה, רעב ומחסור, הגבלות בלתי אפשריות, חשיפה להתעללויות, תנאי היגיינה ירודים ועוד. חלק ניכר מיהדות אירופה ניספה עוד בשלב הגטאות.
מתוך: הבית בגטו המקום המסוכן ביותר
גטו
הכינוי לצורת ההתיישבות היהודית בגולה ברבעים וביישובים נפרדים, מסוגרים בתוך עצמם מבחינה תרבותית מהעמים הלא-יהודיים.
מתוך: סיפור חייו של סבא חיים
גטו
במלחמת העולם השנייה השתמשו הנאצים במונח "גטו", כחלק ממדיניות התעמולה וההטעיה, וקראו בשם זה רחובות ורבעים מגודרים, שבהן רוכזו יהודי הסביבה. היהודים נאספו על פי צווים, הגטאות היוו שלב ביניים לפני שילוחם אל מחנות ההשמדה או חיסולם בדרכים שונות. וזאת, כחלק מתוכנית הפתרון הסופי. חלק ניכר מיהדות אירופה ניספה עוד בשלב הגטאות. לאלה ששרדו את הגטאות, היה הגטו תחנת מעבר בדרך לגורל קשה יותר במחנות ההשמדה.
מתוך: ההזדמנות שניתנה לי לספר על השואה במשפחתי
גטו בבודפשט
היה הגטו שבו אולצו לחיות יהודי בודפשט, הונגריה וסביבותיה לאחר הכיבוש הנאצי של הונגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה ועד לשחרור הונגריה בידי הסובייטים. גטו בודפשט כלל מספר גושי בניינים ברובע היהודי הישן, מסביב לבית הכנסת הגדול, שהוקף גדר כדי למנוע הברחת סחורה פנימה, או אנשים החוצה. הנאצים כבשו את בודפשט במרץ 1944, והגטו עמד במשך שלושה חודשים בלבד - מנובמבר 1944 עד לשחרור העיר בינואר 1945.
מתוך: התבגרות בשואה והעלייה לארץ ישראל
גטו בודפשט
גטו בודפשט היה הגטו שבו אולצו לחיות יהודי בודפשט, הונגריה וסביבותיה לאחר הכיבוש הנאצי של הונגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה ועד לשחרור הונגריה בידי הסובייטים. גטו בודפשט כלל מספר גושי בניינים ברובע היהודי הישן, מסביב לבית הכנסת הגדול, שהוקף גדר כדי למנוע הברחת סחורה פנימה, או אנשים החוצה. הנאצים כבשו את בודפשט במרץ 1944, והגטו עמד במשך שלושה חודשים בלבד - מנובמבר 1944 עד לשחרור העיר בינואר 1945. ויקיפדיה
מתוך: הבריחה מגטו בודפשט
גטו בודפשט
הגטו שבו אולצו לחיות יהודי בודפשט, הונגריה וסביבותיה לאחר הכיבוש הנאצי של הונגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה ועד לשחרור הונגריה בידי הסובייטים. גטו בודפשט כלל מספר גושי בניינים ברובע היהודי הישן, מסביב לבית הכנסת הגדול, שהוקף גדר כדי למנוע הברחת סחורה פנימה, או אנשים החוצה. הנאצים כבשו את בודפשט במרץ 1944, והגטו עמד במשך שלושה חודשים בלבד - מנובמבר 1944 עד לשחרור העיר בינואר 1945. כמו בגטאות אחרים שהקימו הנאצים באירופה, גטו בודפשט היה מנותק לחלוטין מהעולם החיצון - לא הוכנס מזון פנימה, ואפילו זבל לא נלקח החוצה ממנו. בנוסף, הצפיפות הייתה גדולה, ושילוב התנאים הללו גרם לתחלואה גבוהה והתפשטות מחלות כמו טיפוס. מעל למחצית מתושבי הגטו נשלחו למחנות ריכוז. מהקמת הגטו ועד לשחרורו קטנה אוכלוסיית הגטו מ־200,000 איש ל־70,000. ויקיפדיה
מתוך: אין לי ארץ אחרת גם אם אדמתי בוערת
גטו בוטושאן
כאשר הצבא הסובייטי התקרב לעיר באפריל 1944, המצב בבוטושאן הפך לאנרכיה מוחלטת, כאשר עריקים מהצבא הגרמני והרומני הטילו טרור על תושבי העיר. הקהילה היהודית קיבלה על עצמה את תפקידי העירייה, הקימה משמר אזרחי ודאגה להמשך קיומם של בית החולים הממשלתי ומושב הזקנים בעיר. משלחת הקהילה היהודית העבירה את השליטה בעיר לכוחות הסובייטים ב־7 באפריל 1945, לאחר שנכנסו לעיר. יהודים מונו לתפקידי ציבור, אך המפקד הסובייטי הזהיר אותם שלא יהפכו את העיר ל"רפובליקה יהודית". האוכלוסייה המקומית והיהודים סבלו מהסובייטים יותר מאשר מהגרמנים. הסובייטים גנבו כל אשר הזדמן לידם ואנסו נשים, על כן הנשים הסתגרו בבתיהן. הסובייטים שהו בעיר כחצי שנה עד ההתקפה הגדולה על הגרמנים. (ויקיפדיה)
מתוך: סבתא רודריקה עולה מרומניה לישראל
גטו ביאליסטוק
גטו ביאליסטוק (בגרמנית: Ghetto Białystok) היה גטו שפעל בעיר ביאליסטוק שבצפון-מזרח פולין בתקופת הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. הגטו הוקם באוגוסט 1941 וחוסל בנובמבר 1943. מרד שפרץ בגטו דוכא. מרבית תושביו (כ-60,000) נהרגו או שהועברו בקרונות בקר למיידנק ולטרבלינקה. ויקיפדיה
מתוך: התינוק היהודי הראשון שנולד בביאליסטוק
גטו ביאליסטוק
גטו ביאליסטוק (בגרמנית: Ghetto Białystok) היה גטו שפעל בעיר ביאליסטוק שבצפון-מזרח פולין בתקופת הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה. הגטו הוקם באוגוסט 1941 וחוסל בנובמבר 1943. מרד שפרץ בגטו דוכא. מרבית תושביו (כ-60,000) נהרגו או שהועברו בקרונות בקר למיידנק ולטרבלינקה.
מתוך: סבתא הדסה המבורגר ניצולת שואה
גטו ביאליסטוק:
היה גטו שפעל בעיר ביאליסטוק שבצפון-מזרח פולין. הגטו הוקם באוגוסט 1941 וחוסל בנובמבר 1944 . מרבית תושביו (כ-60,000) נהרגו או שהועברו בקרונות בקר למיידנק ולטרבלינקה.
מתוך: ההתמודדות עם השואה בביתי