מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתוכנית הקשר הרב-דורי

בית נחמיה
בית נחמיה הוא מושב עובדים באזור המרכז ליד היישוב שוהם, ליד נמל התעופה בן-גוריון, מועצה אזורית חבל מודיעין. המושב הוקם ב-1950 על ידי עולים מאיראן,
מתוך: המציאות והדמיון שני דברים
בית נחמיה
המושב הוקם ב-י"ט סיוון תש"י, 4 ביוני 1950[1] על ידי עולים מאיראן, סמוך לכפר הערבי הנטוש בית נבאלא. בראשיתו נקרא "בית נבאלא ב'" וכן "נבלט" על שם האתר המקראי הסמוך נְבַלָּט. ב-1953 רצחו מסתננים מירדן אשה תושבת המקום ופצעו את בני משפחתה. שמו של היישוב הוא על שמו של נחמיה, שהיה שר המשקים של מלך פרס והיה מראשי העולים לארץ ישראל מבבל בתקופת שיבת ציון (בשנת 445 לפני סה"נ). הוא בנה את ירושלים והניח יסוד לתקופה חדשה בתולדות ישראל. בספרו נזכרת לראשונה "נְבַלָּט", בסמוך לחדיד.
מתוך: מטהרן להוד השרון
בית ניר (קיבוץ)
בֵּית נִיר הוא קיבוץ מזרם הקיבוץ הארצי הממוקם בחבל לכיש. נקרא על שם מַקס אִיזִידוֹר בּוֹדנְהיימֶר (לפי תרגום שמו מגרמנית לעברית), מעוזריו הראשונים של בנימין זאב הרצל, ממייסדי ההסתדרות הציונית וממנהליה הראשונים של קק"ל. הקיבוץ שוכן בסמיכות למספר אתרים ארכאולוגיים מרכזיים בשפלת יהודה. (ויקיפדיה)
מתוך: ילדותי בישראל – ברוך סופר
בית נכות
מוּזֵאוֹן; מקום שנאגרים בו יצירות אמנות וממצאים שונים, עתיקים או יחודיים בעלי ערך תרבותי, אקדמי ומחקרי, ועל כן מוצעים הם לעיני ציבור מבקרים (באופן מבוקר), בדרך כלל בעזרת תכנון מחושב היטב ובעזרת נרטיב מושך – בכדי לעודד, ולעורר עניין בדבר, לחדש למבקרים, או לבדר. (ויקימילון)
מתוך: שמעון (מומו) אביטל – געגועים לארץ ישראל הישנה
בית נקופה
בֵּית נְקוֹפָה הוא מושב הממוקם באזור הרי ירושלים בסמוך לאבו גוש, ושייך למועצה אזורית מטה יהודה. המושב הוקם בשנת 1949 על ידי שבעה זוגות אשר עלו מיוגוסלביה לאחר מלחמת העולם השנייה. בהמשך צורפו אליו עולים ממרוקו. הוא משתייך לתנועת המושבים. (ויקיפדיה)
מתוך: חיים של מלכה
בית סוהר קציעות
(בעבר "כלא קציעות", מכונה בערבית "אנצאר 3"[1]) הוא מתקן כליאה ישראלי הנמצא בחולות חלוצה. מבחינת קיבולתו המקסימלית ושטחו זהו מתקן הכליאה הגדול בישראל, המשתרע על 400 דונם. בשנת 2007 היו אסורים בו כ-2,500 איש, רובם המוחלט אסירים ביטחוניים פלסטינים, עצורים עד תום ההליכים ועצורים מנהליים. הכלא מחולק לשלושה מתחמים, בכלא קיים גם אגף של אסירים פליליים המבצעים את עבודות תחזוקת הכלא. כמו כן מוחזקים במקום מסתננים מאפריקה באגף "סהרונים"[2]. בכלא קציעות נמצא בית משפט צבאי למעצרים מנהליים. בית משפט זה הוא חלק מיחידת בתי המשפט הצבאיים באיו"ש.[ד
מתוך: מאלג'יר ל"טבע" כמהנדס במחלקה של מחקר ופיתוח תרופות
בית ספר "דורש ציון" ירושלים
אחד מבתי הספר הותיקים בירושלים הוא בית הספר "דורש ציון". בית ספר זה, או כמו שקראו לו מיסדיו "בית מדרש", קשור בתולדות עדות הספרדים בירושלים. תחילתו במפגש בין שני אנשים: האחד הוא ר' יוסף בלומנטל מצרפת – נדבן שחיפש אפיק מועיל עבור תרומותיו, והשני הוא ר' יצחק פראג – אופלטקא – יהודי אשכנזי שהתחבר עם עדות הספרדים, התלבש כמוהם, דיבר לדינו, התרועע איתם ואף נשא אשה ספרדיה, דבר שלא היה נפוץ באותם ימים. הוא גם חתם את שמו בנוסח הספרדי: "צעיר וזעיר יצחק אופלטקא ס"ט.
מתוך: המסע מאפגניסטן ועד לירושלים
בית ספר "חביב"
בית הספר "חביב" בראשון לציון הוא בית הספר העברי הראשון בעולם ובארץ ישראל שבו כל מקצועות ההוראה נלמדו בעברית. בית הספר נוסד בשנת תרמ"ו (1886) ופעיל עד היום.
מתוך: מראשון לציון לכפר שמריהו
בית ספר "אליאנס"
כל ישראל חברים (בראשי תיבות: כי"ח, בצרפתית: Alliance Israélite Universelle - "אליאנס") הוא ארגון יהודי בין לאומי הפועל לקידום חברה ערכית ושוויונית.
מתוך: סבי אשר אוחנה שר הדתות
בית ספר "בית צעירות מזרחי"
בית צעירות מזרחי הוא מבנה בצומת הרחובות פרוג ודב הוז בתל אביב. הבית והאתר תוכננו על ידי האדריכל יעקב בן-סירה, ונחנך ב-1939 כפנימייה ובית ספר מקצועי דתי לבנות, שהשתייך להסתדרות "נשות מזרחי" באמריקה. עם הקמתו שוכנו בו גם נערות עליית הנוער, שנמלטו מהנאצים. מושב הוועד הפועל הציוני, שבו הוחלט על מנהלת העם ומועצת העם הזמנית באפריל 1948,נערך באולם המרתף ב"בית צעירות מזרחי". החל משנות החמישים ועד שנות ה-70 פעל באולם ההתעמלות של המוסד מניין תפילה של "חוג הנוער הדתי", שהפך לקהילה דתית לאומית בולטת בעיר. ב-2015 הפכה העיריה את הבניין למרכז קהילתי.
מתוך: סבתא בלומה – המושבניקית מחמד
בית ספר "חביב"
בית הספר "חביב" בראשון לציון הוא בית הספר העברי הראשון בעולם ובארץ ישראל שבו כל מקצועות ההוראה נלמדו בעברית. בית הספר נוסד בשנת ה'תרמ"ו (1886) ופעיל עד היום. ויקיפדיה
מתוך: החיים לפני שבעים שנה לעומת החיים היום
בית ספר "תלמוד תורה"
בית ספר של תלמידים יהודים שהוקם על ידי הקהילה היהודית המקומית והוא נועד ללמד אותם תורה וכן מקצועות אחרים.
מתוך: ״ושבו בנים לגבולם״
בית ספר "תרבות"
רשת בתי ספר במזרח אירופה שלימדו את הילדים היהודיים המקומיים וחינכו לציונות ועלייה.
מתוך: עברית שפה חיה
בית ספר אליאנס
רשת בתי ספר יהודיים צרפתיים שהיו בכל העולם וגם בקזבלנקה כל ישראל חברים (בראשי תיבות: כי"ח, בצרפתית - Alliance Isra?lite Universelle - "אליאנס") הוא ארגון תרבותי יהודי הפועל במספר ארצות. מקום מושב ההנהלה העולמית היה בתחילה ונשאר עד היום בפריז.
מתוך: לו יהי